Witam Wszystkich, a w szczególności - Wojtka "adalbertusa19",jeżeli można użyć takiego sformułowania. Mam nadzieję,że nie jestem przez to nieuprzejmy. W rodzinnym albumie z końca XIX wieku znalazłem zdjęcia młodego człowieka,podpisane X.Karwaczyński. Zakładam,że chodzi o kapłana,nie o jakiegoś Ksawerego,gdyż oba te słowa były zapisywane w XIX wieku przez "X" na początku,wedle mej dotychczasowej wiedzy o tej sprawie.Występuje on na stronie przy zdjęciu mego przodka,który żył w latach 1885-1917 i był osobą świecką i ofiarą pierwszej wojny. Dedukuję z tego,że był jemu i mej rodzinie wtedy żyjącej dobrze znany.Nie mam przekazów ustnych o pokrewieństwie z nim.Na fotkach wydaje mi on się być nie więcej niż max.20-letni. W dziale Wielkopolscy Księża (moja rodzina pochodzi z Wielkopolski) znajduje się tylko franciszkanin reformat Mikołaj Karwaciński,ur.w 1834r.,zatem nie mogący wyglądać na nastolatka na przełomie XIX i XX wieku. W BaSI jest wzmianka przy ślubie z 1911 roku o księdzu Karwacińskim.Ten by pasował,ale opis do fotki mówi o księdzu Karwaczyńskim.Może to jest,a może - nie jest ta sama osoba? Bardzo prosiłbym uprzejmie o rozstrzygnięcie tego dylematu. Pozdrawiam Wszystkich. Jacek "gerszewski"
|