Piesta napisał(a):
Panie Łukaszu.
Nikt do Katalogu Zasobów Metrykalnych nie kompilował
(jak Pan pisze tu na grupie) danych opracowanych przez Pana.
Wielokrotnie byłem w AD w Toruniu i przy okazji spisywałem dane. Także
dane brałem ze starej strony internetowej Diecezji Toruńskiej.
Wszystkie zmiany i wpisy w Katalogu dokonuję ja jako jego autor. Panie
Łukaszu. Jeśli ma czy miał Pan jakieś dane na temat zasobów
parafialnych należało je dla dobra wszystkich przekazać mnie do ich
zamieszczenia ewentualnie do skorygowania obecnych. Proszę więc nie
czynić bezpodstawnych zarzutów.
Stanisław Pieniązek
Za zbyt pospieszny zarzut przepraszam. Prawda chyba jednak leży pośrodku. Widzę, że niektóre materiały podane w KZM mają adnotację "źródło - polishroots" co zapewne odnosi się, choć niejasno, do mojego skorowidza zasobów metrykalnych dla Wielkopolskich obecnego co najmniej od 1999 roku (dokładnie już nie pamiętam) pod adresem:
http://www.polishroots.org/genpoland/posguide.htm - w tym sensie mówiłem o kompilacji, która sama w sobie nie jest przecież niczym złym.
Jak widać nie musiałem nic do KZM przekazywać, spis mój w sieci istnieje bowiem od dawna i każdy może zeń korzystać. Nie mam też nic przeciwko wciąganiu danych z niego do ogólniejszych opracowań, choć oczekiwałbym w takiej sytuacji powiadomienia mnie o tym, a przynajmniej zamieszczenia odnośnika do strony lub do autora. Wydaje mi się że w dawniejszej wersji KZM takowego nie było, ale może go nie zauważyłem. Zajrzałem tam z 2-3 lata temu i potem już o tym nigdy nie myslałem, więc może sam nie pamiętam. Tak czy owak doceniam Pańską pracę i nie mam pretensji, jeśli Pana uraziłem to przepraszam.
Co do meritum: istotnie w przypadku niektórych zasobów znajdujących się w AA w Gnieźnie, w KZM mylnie podany jest Włocławek. Choćby jeszcze np. dla Tarnowa Pałuckiego (par. św. Mikołaja). Przy okazji: archiwum we Włocławku jest diecezjalne, a nie Archi. Chyba materiał ten nie ma też nic wspólnego z AD w Toruniu, które jest zupełnie nowe.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz