Witam Mój dziadek dostał pośmiertnie medal za udział w kampanii wrześniowej , nazwany "Za wojnę obronną 1939". Nie mam niestety do niego legitymacji , ale pamiętam ,że jako 5-6 latek byłem z matką po odbiór medalu. Były to lata '80 ubiegłego wieku , prawdopodobnie '82-84r. Nie mam : -żadnych informacji o dziadku z WBH i IPN- obie instytucje nie posiadają informacji na temat :kapral Józef Kubiak 58 Pułk Piechoty -nie znalazłem żadnych informacji świadczących ,że był w służbie wojskowej od 1938 roku w 58 Pułku Piechoty , w stopniu kaprala jako dowódca drużyny strzelców wyborowych , żadnych informacji o pojmanym jeńcu wojennym o tym nazwisku. Posiadam dziadka życiorys z 1979 r który skoncentrowany jest zwłaszcza na służbie wojskowej, kampanii wrześniowej, oraz powrotu z niewoli jenieckiej. Pytania: 1.skąd w latach '80 wiedziano że dziadek walczył w kampanii wrześniowej ? 2.gdzie jeszcze szukać? (związek kombatantów?) 3.kto nadawał owe medale? 4.gdzie szukać listy odznaczonych z ówczesnego woj. poznańskiego? Z góry dziękuję za odpowiedzi , lub ich próby .
|