MateuszKrieger napisał(a):
Cytuj:
Bytyń (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1783 , wpis nr 20,
Michael i Franciscus - bliźnięta,
rodzice: Michael Bogdański , Marianna ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Jacobus Sobanski
Hedvigis Sobanska
Komentarz indeksującego:
Bytyń
Cytuj:
Bytyń (par. rzymskokatolicka) - akt zgonu, rok 1790 , wpis nr 33 ,
Michael Bogdański
Komentarz indeksującego:
Bytyń
Cytuj:
Bytyń (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1819 , wpis nr 12,
Adalbertus , rodzice: Franciscus Bogdanski
, Tecla Przybylska ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Mathias Wyzarski
Magdalena Wachowiak
Komentarz indeksującego:
Roszczki
Tyle znalazłem na szybko. Jeśli chodzi o obywatelstwo - Parafia Bytyń w 1783 r. (czyli po pierwszym rozbiorze Polski), nadal znajdowała się w granicach Rzeczpospolitej Obojga Narodów, więc byli poddanymi Polskiego króla. Do przełomu XVIII i XIX w. koncepcja "narodu", praktycznie nie istniałą. Ludzie uważali się za tutejszych.
Wow, bardzo dziękuję. Jestem naprawdę pod wrażeniem, jak szybko mi pomogliście. Nie otrzymałem powiadomień o Waszych odpowiedziach, dlatego odpowiadam dopiero teraz. Przepraszam za opóźnienie.
To brzmi naprawdę interesująco. Szczególnie przez rozbiory Polski i rządy Prus, czasami trudno jest mi ustalić, jakie obywatelstwo miała moja rodzina w danym czasie. A także, jak to prześledzić lub nawet potwierdzić.
Mieszkam w Niemczech, i do mniej więcej 1911 roku, wszystko mogłem znaleźć w Niemczech. Wcześniejsze zapisy dotyczą obecnych terenów Polski. Pracownicy archiwów i dostępne tam źródła są naprawdę imponujące. Znalazłem wiele informacji, co jest naprawdę niesamowite, jak wiele z tych dokumentów jest już zdigitalizowanych.
W projekcie Poznańskim znalazłem już kilka informacji dotyczących mojej rodziny. Ale jak zapewne wiecie, od pewnego momentu dostępne są tylko wpisy z ksiąg kościelnych. Nie wszystkie z nich zostały jeszcze zdigitalizowane, więc wyszukiwanie jest dla mnie bardziej skomplikowane.
Może moglibyście spróbować odpowiedzieć na jedno lub dwa pytania, a jeśli nie, to nie ma problemu.
Jak mogę dzisiaj udowodnić, że moi przodkowie pierwotnie byli obywatelami Polski, a także jak mogli utracić obywatelstwo?
Z mojej perspektywy wygląda to tak, że do dziś noszę polskie nazwisko, i moje korzenie wydają się pochodzić z Polski, ale nie jestem w stanie tego jednoznacznie udowodnić.