Henryk Krzyżan napisał(a):
Witam,
Szukam informacji, które seminarium nauczycielskie ukończył mój pradziadek Franciszek Mąkowski urodzony w 1849 r. w Wielichowie. W 1871r. brał ślub w Buku, więc chyba już ukończył naukę, a z pewnością był nauczycielem w Siekowie ówczesnym pow. kościańskim w 1875 roku, bo w aktach urodzenia i zgonu jego syna jest zapisany jako nauczyciel zamieszkały w budynku szkoły.
Będę wdzięczny za pomoc.
Ze strony, którą wcześniej podałem, wynika że twój pradziadek Franciszek Mąkowski w 1869 roku ukończył "podyplomówkę" o kierunku przyrodniczym:
Folgende Zöglinge des Königl. kathol. Schullehrer-Seminars zu Paradies haben die Prüfung für das Lehrfach bestanden: Makowski, Franz aus Wielichowo.
(Następujący uczniowie Königl. Katolickie Seminarium Nauczycieli Szkół Przyrodniczych zdali egzamin z przedmiotu: Makowski (Mąkowski) Franciszek z Wielichowa.)
W roku 1872 został nauczycielem "tymczasowym" w Urbanowie:
Makowski - Lehrer zu Urbanowo Kreis Buk, als Lehrer an der kahuól. Schule in Siekowo Kreis Kosten, ab 1.7.1872 interimistisch
(Makowski - nauczyciel do Urbanowa powiat Buk, jako nauczyciel katolickiej szkoły w Siekowie, powiat Kościan - od 1.7.1872 - nauczyciel tymczasowy.)
Pod warunkiem, że dobrze przetłumaczyłem.
Pozdrawiam,
Grzegorz.