cześć
Przede wszystkim przepraszam za błędy ortograficzne, bo nie mówi po polsku, a ja usługę translator google napisać tę wiadomość.
Nazywam się Andrei Albertus Otto Von Trompczynski. Jestem brazylijski ale jestem obecnie mieszka w Luandzie w Angoli. Szukam jakiś informacji na temat rodziny Otto Trąmpczyński.
Mój pradziadek nazywał Miesceslaw Otto Trąmpczyński i urodził się w regionie Biernatki. Był synem Henryka Otto Trąmpczyński i Pauliny Pągowskiej.
Miesceslaw miał 3 siostry:
- Jadwiga, która poślubiła Eustachego Włodarkiewicz i miał syna Jana, Janek, Bogdan, Zofia i Andrzej
- Joanna Maria Laura Trąmpczyński, która była śpiewaczką operową
- Zofia Trąmpczyński
Mój dziadek nazywał Tadeu Otto-Trompczynski. Nazwisko zmienione, ponieważ tutaj w Brazylii nie mamy literę „ogonek”, który ma dźwięk „OM”.
Nie wiemy, bo weszła nazwa „Von” z „Otto” i „Trompczynski”
Moje zadanie jest, aby dowiedzieć się, co doprowadziło dziadka do opuszczenia Polski w latach 1900 i udać się do Brazylii. Podobno rodzina miała żadnych problemów w Polsce, podobnie jak wszyscy inni członkowie byli.
Mój ojciec powiedział Miesceslaw był ścigany przez Rosjan, ale nikt tak naprawdę nie wie, co się stało.
Pra-ciotki Maria i Zofia przekazane pismem z moim dziadkiem, przed II wojną światową, a mój ojciec po wojnie.
Wiemy Jadwiga zmarł w więzieniu na Pawiaku w Warszawie.
Nazywam się Andrzej na cześć syna Jadwigi. Andrzej był pilot Sił Powietrznych RP, zmarł w 1939 roku.
W domu mego ojca, w Brazylii, mamy kilka obrazów, które zostały wysłane do mojego dziadka, gdy Niemcy zaatakowały Polskę. Zostawiam tutaj adres albumu fotograficznego ze starych zdjęć oraz niektórych obrazach, które są w domu ojca w Brazylii:
https://goo.gl/photos/11hxUaVKKQaZXJit6Doceniam wszelkie dodatkowe informacje możesz mi dać. Mam zamiar udać się do Poznania w sierpniu i próbować szukać niektórych miejscach, gdzie mieszkała rodzina.
Dziękuję.
Andrei