Witajcie
Może ktoś z forumowiczów może pomóc....
Przy jednym z moich antenatów, Stanisławie Królikowskim, w akcie urodzenia (1878) znalazł się zapis: urodził się z Elżbiety Królikowskiej, wdowy, gospodyni, zamieszkałej w Świerczonce. Na marginesie dopisano uwagę: dopisek z 1952 r.: Na wniosek Stanisława Królikowskiego wpisano imię ia "Franciszek" Wierzchy 20.11.52.
Nie wiem, czy imię ojca jest prawdziwe, ale takie imię Stanisław ma wpisane również w akcie zgonu (10.10.1961). Nie ma możliwości weryfikacji informacji od wnuków Stanisława (nie znają imion jego rodziców).
W akcie ślubu Stanisława (1900) znalazł się wpis: że był synem Elżbiety Krulikowskiej gospodyni urodzonej Wojciechowskiej, zamieszkałej w Świerczonce.
Mężem Elżbiety był Franciszek Królikowski, który zmarł w ...1870 r., co oznacza że najprawdopodobniej Stanisław był nieślubnym dzieckiem Elżbiety, wdowy...
Elżbieta w okresie wdowieństwa miała jeszcze troje innych dzieci:
1. Jan (1872 - wpis w akcie urodzenia: od Elżbiety urodzonej Wojciechowska Królikowska, gospodyni, wdowy, zamieszkałej w Świerczonce, 38 lat),
Akt zgonu:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 73ab9e38132. Marianna (ok. 1872 - nie znalazłem aktu urodzenia ani zgonu, w akcie ślubu 1894 wpis: panną, zamieszkałą przy matce, 22 lata, urodzoną w Świerczonce córką Elżbiety Krulikowskiej urodzonej Wojciechowska, gospodyni zamieszkałej w Świerczonce),
3. Marcin (1876 - wpis w akcie urodzenia: od Elżbiety Królikowskiej, wdowy, gospodyni, zamieszkałej w Świerczonce, 40 lat),
Przejrzałem kilka wątków na forum, ale nie znalazłem rozwiązań problemu.
Czy to oznacza fiasko dalszych poszukiwań przodków, czy są jeszcze jakieś możliwości, żeby odszukać antenatów które można wykorzystać???
Marek