Dzień dobry Jerzy!
Dziękuję za wskazówki i rady, ale dane na stronie
https://gw.geneanet.org/regard4?lang=en ... bartkowiak pochodzą w większości z tego samego źródła co i moje!
Rodzicami poszukiwanego Bartłomieja byli na 100% Tomasz Bartkowiak i Agnieszka dd Jędraszyk. Rodzina jego żony Wincenty dd Flieger(mam jej akt urodzenia i chrztu) pochodziła z okolic Otorowa, jest to obecnie na terenach należących do dwóch sąsiadujących gmin Pniewy i Szamotuły. Przejrzałem, poszukując jakichkolwiek śladów, wszystkie dostępne portale i witryny genealogiczne w tym oczywiście i strony IPN. Aktualnie nawiązałem kontakty z mieszkańcami wsi Koźle w gminie Szamotuły, gdzie zmarła Wincenta i jej siostra Maria Flieger. Jeżeli wśród najstarszych mieszkańców tej miejscowości będą osoby, które pamiętają Wincentę i Bartłomieja, to może uzyskam informacje prowadzące do finału!!! Jednak sądzę, że więcej uzyskam danych z dokumentów znajdujących się w zbiorze akt sądu powiatowego w Poznaniu, ale dostęp do nich, znając zbyt formalistyczne podejście urzędników Archiwum w Poznaniu, to długa droga!