Małgorzato,
naprawdę bardzo doceniam tak obszerne wytłumaczenie.
mausi napisał(a):
Pole B9 "Chaly",
dwa od dołu: Stieftochter i Pflegetochter - pasierbica i wychowanka.
To oznacza, że Agnieszka miała choć jedno dziecko z pierwszego małżeństwa i potwierdza moje podejrzenia, że Franciszka Pośpieszna była siostrzenicą Walentego - dziękuję!
mausi napisał(a):
Po stronie "Skąd" mamy znowu Nową Wieś koło Wronek i jakieś tajemnicze A.L.S 27. Nie umiem rozkodować tego skrótu, ale ma to związek urzędowym rejestrem gmin i obszarów wiejskich (majętności, folwarki w powiecie miały numery porządkowe).
W "Opisaniu historyczno-statystycznym Wielkiego Ksie̜stwa Poznańskiego" wśród wsi większych powiatu szamotulskiego pod numerem 27 jest Biezdrowo, a wśród wsi mniejszych Dębogóra karcz. (też okręg Wronki). Nie wiem na ile odpowiadało to stanowi późniejszemu, z czasu powstania tej księgi dusz. Ale kierunek Biezdrowo, Wronki jest prawdopodobny (Agnieszka zd. Mucha pochodzi spod Wronek, a jej córka z 1. małżeństwa Marianna Chały urodziła się we Wróblewie parafia Biezdrowo; panowie Kęsy pochodzą bardziej "ze wschodu", bliżej Ostroroga).
Walenty i Agnieszka brali ślub w parafii katolickiej Wronki (21/1887), więc jest to wielce prawdopodobne. Więcej pewnie dowiem się po wizycie w archiwum - szkoda, że księgi dusz nie sięgają tak daleko wstecz.
mausi napisał(a):
Na końcu mamy dokąd poszli: większość do Kępy koło Szamotuł.
Właśnie udało mi się odnaleźć wpisy meldunkowe z Kępy i ze Szczepankowa, dokąd udali się później, jeszcze raz dziękuję za przetłumaczenie.