janusz59 napisał(a):
Elżbieta wcześniej miała już nieślubne dzieci , które zmarły. Myślę , że dziadek przysposobił wnuczkę Franciszkę(formalnie lub nieformalnie) i jest zapisana w księgach ludności jako córka na podstawie dokumentów lub na podstawie ustnego oświadczenia.
Na to nie wpadłem. Ten dopisek urzędnika na marginesie aktu urodzenia mógłby o tym świadczyć.
Grażyna K. napisał(a):
To co napisał Janusz59 jest bardzo prawdopodobne.
Elżbieta miała córki: Antoninę ur. 10.05.1891 r. i Józefę ur. 30.10.1887, zm. 15.12.1887 r., obie nieślubne i urodzone w Borzęcicach.
Księgi meldunkowe Borzęcic są w AP Kalisz.
G.K.
Te dwie nieślubne córki znalazłem przez portal BASIA. Franciszka byłaby więc trzecią nieślubną córką.
Coraz częściej przychodzi mi na myśl, aby wykonać test genetyczny i wgrać wyniki na różne strony genealogiczne. Ciekawe, kogo odnajdę
Grażyna K. napisał(a):
Elżbieta to córka Pawła i Marianny Kulki ur. 13.11.1867 r.
Wiktoria to córka Pawłą i Marianny Kulki ur. 14.12.1869 r.
G.K.
Rozumiem, że informację na temat Wiktorii wzięła Pani z tych ksiąg meldunkowych.
Wiktoria byłaby więc siostrą Elżbiety (to tłumaczyłoby dlaczego babcia - córka Franciszki - podpisała stare zdjęcie "mama z ciotką Wiktą Błoch").
Nie znalazłem Wiktorii na BASI, ale przypuszczam, że zindeksowano tylko część dokumentów.
Wracając do tych ksiąg meldunkowych - wnioskuję z Pani szybkich odpowiedzi, że ma Pani do nich fizyczny dostęp (lub do wersji cyfrowej)?