Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 20 lut 2025, 10:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 03 lut 2025, 19:06 

Chciałem odwołać się do Waszych doświadczeń i zapytać czy ślub dwóch sióstr w jednym dniu to była częsta praktyka na przełomie XIX I XX w? Czym to mogło być spowodowane? Czy tylko pragmatycznym podejściem do tematu a może oszczędnością rodziny?

Paweł

PostNapisane: 03 lut 2025, 20:19 

Oszczędność na kiełbasie , plackach , muzykantach, gorzałce i innych atrybutach wesela. Goście od strony sióstr byli odkarmieni i napojeni tylko na jednym weselu zamiast na dwóch. Poza tym siostry nie były pokrzywdzone w sporze , która ma mieć jako pierwsza ślub.

Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: 04 lut 2025, 08:32 

Spotkałem się nie raz z taką sytuacją ale zawsze dotyczyła chłopstwa. W przypadku właścicieli ziemskich, dzierżawców, rzemieślników spotykałem śluby rodzeństwa w jednym roku ale oddzielone dwoma, trzema, kilkoma miesiącami.
Jak napisał Janusz dla jednych była to 'czysta' oszczędność ale w drugim przypadku było to wydarzenie towarzyskie. Ważne i pożyteczne pewnie dlatego takie śluby oddzielano.

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.

PostNapisane: 04 lut 2025, 09:34 

Paweł Wietrzykowski napisał(a):
Spotkałem się nie raz z taką sytuacją ale zawsze dotyczyła chłopstwa. W przypadku właścicieli ziemskich, dzierżawców, rzemieślników spotykałem śluby rodzeństwa w jednym roku ale oddzielone dwoma, trzema, kilkoma miesiącami.

A jak jeszcze i panowie młodzi byli braćmi (albo na krzyż) to już w ogóle! Też to się zdarzało.

Ale co ciekawe, równie często chyba zdarzały się takie śluby blisko siebie czasowo. Więc jednak albo nie do końca wypadało tak uczynić jak w temacie, albo z jakichś przyczyn taka impreza organizacyjnie przerastała organizatorów. W końcu brały w niej udział nie dwie, a trzy rodziny.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 04 lut 2025, 18:34 

Paweł Wietrzykowski napisał(a):
Jak napisał Janusz dla jednych była to 'czysta' oszczędność ale w drugim przypadku było to wydarzenie towarzyskie. Ważne i pożyteczne pewnie dlatego takie śluby oddzielano.

No cóż, mam wśród dalekich powinowatych przypadek trzech sióstr które brały ślub tego samego dnia. Uroczystość miała miejsce w latach siedemdziesiątych i odbyła się w jednej z wiosek na Ziemi Lubuskiej. ZTCW miejscem zabawy była stodoła rodziców panien młodych. :)

PostNapisane: 05 lut 2025, 11:11 

reflex1969 napisał(a):
Chciałem odwołać się do Waszych doświadczeń i zapytać czy ślub dwóch sióstr w jednym dniu to była częsta praktyka na przełomie XIX I XX w? Czym to mogło być spowodowane? Czy tylko pragmatycznym podejściem do tematu a może oszczędnością rodziny?

Paweł

Powody mogły być różne. Moja babcia i jej siostra brały ślub razem i to niekoniecznie ze względu na oszczędność - jeden był planowany, a wkrótce okazało się, że siostra jest w ciąży... żeby uniknąć skandalu ich rodzice zrobili dwa tego samego dnia. :D

Strefa czasowa: UTC + 1