Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i pomysły.
kufferka:Dzięki za informacje i szczególnie zdjęcia metryk.
Zachowałem, może kiedyś się Dolińscy połączą...
Teresa Nowak:Jacek podesłał linki na początek, od siebie mogę dodać:
http://www.genealodzy.pl/poszukiwanie-przodkow/http://bindweed.man.poznan.pl/posen/search.phpżyczę powodzenia !
schymek:Tworząc moja mapkę zestawiałem sobie obok stan indeksacji PP.
Zapewne są białe plamy ale przynajmniej tam gdzie indeksacja jest dość zaawansowana a nie ma Dolińskich to na początek sobie odpuszczę poszukiwania. Jakoś musiałem spróbować ograniczyć obszar poszukiwań.
Krzysztof Dobrzynski:Dzięki za całą garść pomysłów, to zawsze inspiruje jak człowiek sam myśli zbyt długo nad tym samym.
Być może okaże się że miałeś dobre przeczucia, o czym poniżej.
Co dalej ?
Po tym wpisie na forum dostałem na PW numer wpisu chrztu Odolińskiego ze Srocka (parafia Głuchowo) z roku 1806.
Nie wiem jak, ale ten wpis przeoczyłem szukając do tej pory.
Odnaleziony wpis chrztu Józefa, syna Kazimierz i Małgorzaty Odolińskich zawiera informację o pochodzeniu Kazimierza - 'ex Kurnatowice'.
To parafia Sieraków, czyli zupełnie w drugą stronę niż miałem zamiar szukać.
Przejrzałem jeszcze raz Głuchowo z okresu wspomnianego chrztu i znalazłem jeszcze wpis o śmierci Anny, córki Kazimierza Odolińskiego która w wieku lat 6 zmarła w 1807 roku w Bieczynach (parafia Głuchowo).
Wychodzi na to, że Kazimierz może być ojcem mojego Marcina.
W księgach Sierakowa odnalazłem sporo Odolińskich (Dolińskich nie ma śladu).
Nie znalazłem tam niestety żadnego Kazimierza, ale w tej parafii jest 100 letnia dziura w metrykach.
Jak łatwo zgadnąć dziura pojawia się w okresie który byłby mi najbardziej pomocny.
Być może przeczucie Krzysztofa że ojciec mojego Marcina był człowiekiem luźnym wędrującym z rodziną ze wsi do wsi okaże się prawdziwe ?
Zobaczymy.
Jest też coś co łączy Kurnatowice oraz Srocko Wielkie i Bieczyny.
Wszystkie te wsie w latach które są dla mnie ciekawe były własnością Kwileckich.
Srocko Wielkie i Bieczyny to jedyne wsie Kwileckich w okolicach Głuchowa (od 1750 roku).