Wracam do mojego starego wątku, bo
- po pierwsze: Krystyna, moja przedmówczyni, miała oczywiście rację i nie minęły nawet dwa miesiące, a ja już dużo bym dała za
→ obydwie wersje pewnego interesującego mnie aktu,
- po drugi nie wiem gdzie i jakimi metodami szukać dalej,
– a po trzecie
być może wątek o tak jednoznacznym tytule zwróci uwagę i pomoże innym o podobnym do mojego stanie (nie)wiedzy
A tutaj moje aktualne pytania:
•• W AD we Włocławku istnieją co prawda księgi metrykalne interesującej mnie parafii (Grzegorzew), ale ich zasoby zaczynają się od roku 1858. Spodziewam się ich w jakimś innym archiwum diecezjalnym, ale nie mam pojęcia jak ich szukać. Nie każde AD czy AA ma tak jednoznaczny wykaz zasobów jak Włocławek. Jakimi metodami szukalibyście ich wy?
•• Inna interesująca mnie parafia (Chełmno n. Nerem) wygląda w AD we Włocławku jeszcze gorzej: Akta ochrzczonych (1900 – 1931) i koniec. W SzwA akt tej parafii jest więcej, ale nie są niestety starsze niż 1800. Jak wiem z "Z dziejów parafii dekanatu kłodawskiego", bardzo mi w tej chwili pomocnej publikacji Witolda Kujawskiego, to stara parafia i gdzieś te księgi pewnie są. A interesują mnie dość mocno, bo ta gałąź rodziny dla odmiany siedziała i siedzi do dziś, czyli od co najmniej 9 pokoleń w tym samym miejscu! I tutaj też nie wiem, jakimi metodami szukalibyście wy tych "< 1800" ksiąg?
•• co do tych 9-ciu pokoleń w jednym miejscu, to interesowałby mnie n.p. ich dawny stan posiadania, albo jakiekolwiek inne wskazówki na to, co ich tam tak trzymało. Ale tutaj też nie wiem, jak na przykład szukać informacji o ówczesnych właścicielach gruntów, podziałów po uwłaszczeniach, tego jakie wsie należały do jakich majątków. Poza Słownikiem geograficznym Kr. Polskiego i Skorowidzem Zinberga nie znam innych źródeł dotyczących ówczesnej administracji, a o właścicielach gruntów nie mam nic. W AP w Koninie (przez SzwA) jest trochę jednostek, ale z innych gmin i powiatów, niestety. Nawet interesujących mnie spisów dusz tam nie znalazłam. Czyli muszę szukać inaczej.
Chodzi mi w tym wszystkim bardziej o wasze metody pracy, a mniej o "kliknij tutaj i wszystko masz" (za co oczywiście też byłabym wdzięczna) ... Ale dzięki temu drugiemu nie nauczę się chodzić samodzielnie i będę stawiać pytania co dwa dni, co z czasem może okazać się ... hmmm ... dość krępujące
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)