Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 28 lis 2024, 07:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lis 2024, 12:04 

Około 1920 roku moi pradziadkowie, pochodzący z Podkarpacia, kupili gospodarstwo w Dusznikach. Dziadek, wraz z rodzicami, mieszkał tam do wysiedlenia w 1940 roku. Po wojnie nie wrócił już do domu, tylko z żoną osiedlił się w Starym Tomyślu. Pradziadkowie zmarli na wygnaniu. W rodzinie krąży legenda, że jeden z braci sprzedał gospodarstwo wraz z rodzicami. Dziś nie umiem nawet ustalić dokładnego adresu, ani lokalizacji.
Gdzie mogę szukać informacji o zakupie w latach 20. i ewentualnych transakcjach w latach 30. ?
W AP Poznań akta notariuszy z Szamotuł kończą się na 1918 roku.
Magdalena Bilska

PostNapisane: 26 lis 2024, 12:34 

Pani Magdaleno

Czy tak czy siak każda umowa notarialna trafia do właściwego wydziału geodezji starostwa .
Oczywiście właściwego .
Ale aby skorzystać z zasobów wydziału geodezji który ma dokumentację od 100 lat a nawet dlużej trzeba znać lokalizację .
No nie da się szukać wałścicieli loty jak sie nie zna lokalizacji .
Sądzę ,że poszukiwanie tego w aktach notarialnych to szukanie igły w stogu .
Kancelarii notarialnych jest bez liku .
I spraw bez liku .

Pozdrawiam

Ryszard Welka
Toruń

PostNapisane: 26 lis 2024, 12:42 

Księgi gruntowe w sądzie w Szamotułach, choć nie wiem na ile są dostępne, bo co sąd to sytuacja inaczej wygląda. A do tego Duszniki to dość spora miejscowość, więc przeglądania byłoby na cały dzień, zanim się natrafi na właściwą kartę.

Pewnie da się to przyspieszyć, jeśli wiadomo, które to dokładnie gospodarstwo, a obecni właściciele znają dawny numer księgi hipotecznej.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 26 lis 2024, 20:43 

Witaj Magdo, jeśli mogę zapytać jak nazywałi się Twoi pradziadkowie?
W Dusznikach żyją jeszcze osoby które mają ok 95 lat może coś będą pamiętać i uda się ustalić lokalizację gospodarstwa. Czekam na wiadomość od Ciebie.

PostNapisane: 27 lis 2024, 12:41 

Moi pradziadkowie to Tekla i Wawrzyniec Bilscy. Mieszkali w Dusznikach z moim dziadkiem Bartłomiejem, córką Katarzyną, która w 1925 roku wyszła za mąż za Stanisława Nygę z Wąsowa.
Z okresu ich mieszkania w Dusznikach mam jedynie dokument dotyczący rozłożenia na raty długu z Powiatowego Urzędu Rozjemczego w Szamotułach, z 1933 roku. Niestety bez dokładnego adresu dziadka

PostNapisane: 27 lis 2024, 12:43 

I niestety w AP Poznań nie ma akt dotyczących tej sprawy. Dłużnikiem był Ignacy Wojtyński.

PostNapisane: 27 lis 2024, 13:27 

A skąd AP wie czy są czy ich nie ma .? Nie za bardzo rozumiem .

Pozdrawiam

Ryszard Welka

PostNapisane: 27 lis 2024, 15:04 

MagdaBilska napisał(a):
Dziś nie umiem nawet ustalić dokładnego adresu, ani lokalizacji.

Zdecydowanie przychylam sie do sugestii Jacka. Pojedz do Dusznik i pukaj od drzwi do drzwi. Soltys moze cos wiedziec, dzieci porzednich soltysow. Ja wlasnie w ten sposob sie dowiedzialem o miejscu zamieszkania moich pra-pra. A wyniesli zie z e wsi 13o przed moja tam wizyta. Ludzie pokazali mi budynki gdzie mieszkali. Zmienione oczywiscie ale sa po dzien dzisiejszy.

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku

PostNapisane: 27 lis 2024, 15:57 

Duszniki to dość spora miejscowość, chodzenie od drzwi do drzwi nie jest zbyt praktyczną strategią.

Na tym skanie, Wawrzyn Bilski to pozycja w rejestrze mieszkańców nr IV str 136:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... eaf701eb62

Nie wiem, czy ktoś na forum ma doświadczenie z rejestrami mieszkańców z Dusznik (nie z listami dusz, rejestry były od roku 1932!).

Może to ta jednostka, trzeba by ją obejrzeć w Gnieźnie:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/de/ ... ka/1896298

Trzeba by sobie zmapować tam sąsiadów i łatwiej będzie trafić na właściwe gospodarstwo, bo numery domów z tamtych czasów raczej można założyć, że już dziś nie są w użyciu. Choć przy pewnej dozie szczęścia starsi ludzie mogą je pamiętać lub mieć zapisane w starych dokumentach.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 27 lis 2024, 19:01 

Skany z rejestru mieszkańców już zamówione.
Dzięki za pomysł zmapowania sąsiadów. Może to rzeczywiście pomoże coś ustalic.

Kubuś napisał(a):
A skąd AP wie czy są czy ich nie ma .? Nie za bardzo rozumiem .

Pozdrawiam

Ryszard Welka
sprawdziłam to kilka lat temu, z resztą na szukajwarchiwach jest wykaz spraw, których dokumenty się zachowały

PostNapisane: 27 lis 2024, 21:47 

Z ciekawości jeżeli mogę poprosić - daj znać co dostaniesz i o co prosiłaś w APP o/Gniezno.

W identycznej sytuacji jak u ciebie ze dwa lata temu (zdjęcia z księgi meldunkowej na podstawie dostępnego na SzWA skanu skorowidza) dostałem z APP o/Gniezno zdjęcia jednak z cyfrowo wygumkowanymi danymi innych nazwisk niż te o które pytałem. Księgi miały skrajną datę 1945. Przypuszczam że z obaw o RODO, nie było to dla mnie wtedy istotne.

Na dziś z innego AP mam informację że nie mogą udostępnić mi w Czytelni ksiąg meldunkowych (skrajny rok 1976) ze względu na RODO.

Ustawa z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach ogranicza dostęp do materiałów archiwalnych (Art. 16b. 1.) w przypadku:
5) ewidencji ludności – po 30 latach od jej wytworzenia;

Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (RODO) nikt chyba nie ogarnia, ale to akt tej samej rangi.

Formalną ścieżką napisałem więc do NDAP z prośbą o informację czy mają to jakoś uregulowane jednolicie dla wszystkich AP.
Jak dostanę odpowiedź też dam znać.

PostNapisane: 27 lis 2024, 22:50 

Witaj Magdo, w Dusznikach żyją potomkowie Ignacego Wojtyńskiego jeśli o nim mowa to mieszkają na ulicy Młynkowskiej dwie działki od strony domu pastora (pastorówki).
To nazwisko jest też na fb, także myślę że oni będą wiedzieć więcej nt temat, żyją już tylko raczej wnukowie Ignacego bo dzieci to już chyba nie bo mieliby po około 100 lat.

PostNapisane: 27 lis 2024, 22:54 

To gospodarstwo między p. Nizio a p. Pawlik ja dopytam się w tygodniu mojej babci to więcej napiszę bo ona wszystko wie i jest skarbnicą wiedzy Dusznik.

Strefa czasowa: UTC + 1