Krzysztof Dobrzynski napisał(a):
Piekne zdjecie. Ale czy ktos moze mnie oswiecic i objasnic zdjecie. Z jakiego miejsca jest ono zrobione? Ten koscilek to gdzie to teraz jest? Tramwaj jedzie z jakiej ulicy i w jakim kierunku. W jakim kierunku ja patrze na zdjeciu?
Gubie sie bardzo chociaz mieszkalem bardzo niedaleko w latach 66-72 a Santos ciagle dzwoni mnie w uszach bo tam byl na narozniku Strzeleckiej i Dzierzynskiego teraz Polwiejska.
Zdjęcie wygląda na robione z narożnika dzisiejszych ulic Szkolnej i Podgórnej w kierunku ul. Pólwiejskiej wiodącej na Wildę.
Tramwaj jechał z ulicy Podgórnej w Półwiejską w kierunku Wildy. Tory na Półwiejskiej
rozebrano w czasach ul. Dzierżyńskiego ( do roku 1970). Dziś jedna linia wiedzie Podgórną
w stronę placu Bernardyńskiego i dalej Warty, druga kręci z Podgórnej przez plac Wiosny Ludów i skręca w Strzelecką.
"Santos" mieścił się w budynku, powstałym w miejscu kamienicy o którą pytała Ela,
"mniej więcej" w miejscu kamienicy widocznej na pierwszym planie, z lewej strony na fotografii, znajduje się handlowy obiekt "Kupiec Poznański".
Zbór ewangelicki obrócony w perzynę w czasie walk o Poznań w 1945 roku - ruiny rozebrano.
Możesz obejrzeć współczesny panoramiczny widok tego miejsca
Plac Wiosny Ludów (nieoficjalnie zwanym też Placem Wielkiego IXI)
Gdy ustawisz widok na mężczyznę z rowerem, czyli pomnik
"Starego Marycha", to
będziesz miał ul. Półwiejską na wprost i obejrzysz też miejsce po Zborze.
Bliżej miejsce w kolorach obejrzysz tu:
ale nie wiem czy warto zerkać