Myślę, że informacja może zainteresować genealogów, dlatego postanowiłem się nią podzielić. Na Geoportalu dostępna jest nakładka pozwalająca, dzięki technologii LIDAR, odkrywać pozostałości obiektów archeologicznych i innych nierówności terenu. Wiele osób zabrało się za analizowanie terenu i dzięki tej technologii odkrywają w swojej okolicy pozostałości dawnych budowli, fortyfikacji i innych struktur. Sam z ciekawości sprawdziłem miejsce, w którym podobno pradziadek zakopał "coś" w 1939 roku i rzeczywiście prawie w tym miejscu (a nawet dokładnie w tym, bo według krewnego ogrodzenie było kiedyś pięć metrów dalej, a wychodzi na to, że jednak nie zostało przesunięte) rzeczywiście jest jakiś ślad. Gdy zrobi się cieplej, chyba trzeba wziąć łopatę i zacząć kopać..
Nie cała Polska niestety jest zeskanowana, np. Kórnika nie obejrzymy, ale za to niedaleko, koło Mościenicy odkryłem coś takiego:

Ktoś wie, co to może być?
Jak obejrzeć wspomniane mapy? Oto instrukcja:
- Wchodzimy na stronę http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/ i zbliżamy wybrane miejsce.
- Z menu po prawej stronie wybieramy widok pełny (trzecie "oko" od góry - największe).
- Na wyświetlonej przy oku żółtej belce klikamy ikonkę "Dodaj mapę" (WMS).
- W domyślnej zakładce "Serwisy predefiniowane" zaznaczamy WMTS.
- Rozwijamy listę "Usługi Krajowe WMTS".
- Z Listy wbieramy "ISOK Cieniowanie" i klikamy "Połącz", a następnie we właściwościach "Dodaj"
- W okienku "Zawartość mapy" najlepiej odznaczyć wszystko oprócz "ISOK Cieniowanie", ewentualnie można wspomagać się Państwowym Rejestrem Nazw Geograficznych lub Ortofotomapą.
Udanych poszukiwań!
Piotr