Taką podam ciekawostkę odnośnie jednego z dzieci Magdaleny Tarka, później Dobrogojskiej (wszak jest moją pra-pra-prababką).
Magdalena urodziła w 1853 roku w Święcinku syna Michała, który ożenił się z Marcjanną Szałamacha. Przeszukując rekordy na FamilySearch, utrafiłem na dokumenty, z których wynika, iż Michał Tarka pod koniec XIX wieku wyjechał do Nowego Jorku. W Polsce, z tego co wiem, urodziła mu się dwójka dzieci, zaś w Stanach, w 1896 roku, przyszła na świat córka Martha, później żona Vincenta Krause. Martha zmarła 25 czerwca 1933 roku i została pochowana na St. Johns Cemetery.
Z kolei Michał zmarł 27 grudnia 1929 roku na Brooklynie i pochowany został na Most Holy Trinity. Co ciekawe, w indeksie na FamilySearch, jako rodziców Michaela Torka (wł. Michała Tarka) wpisano: Ignae Torka i Magdalein Dobrogoiski - zapewne Ignacy był opiekunem, a nie ojcem (ślub z Magdaleną zawarł w 1865 roku), jednak wskazywano go jako ojca stąd przypisano mu nazwisko pasierba, a de facto Tarka to rodowe nazwisko Magdaleny Dobrogojskiej. Błędny jest za to w rekordzie rok urodzenia Michała (1866, a de facto narodził się w 1853).
Warto też dodać, że w 1908 roku przyrodni brat Michała, Andrzej Dobrogojski (syn Ignacego i Magdaleny) wraz z rodziną, również wyemigrował do Nowego Jorku, a w akcie nadania obywatelstwa z 1917 roku widnieją podpisy: Josepha Michaela Torka oraz Stephany Torka.
A tak swoją drogą, Marcjanna Szałamacha to córka Łukasza i Marianny Tarka. Czyżby związki pośród członków rodziny?
To taką ciekawostkę podaję odnośnie krewnych Wiktorii Tarka. Może będzie przydatna taka informacja?
_________________ Nie interesują mnie majątki, tytuły szlacheckie etc. Interesuje mnie historia rodzinna, losy przodków. Chcę mieć poukładane informacje. ----------------------------------------------- Pozdrawiam, Marek D.
|