Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 24 lis 2024, 10:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2024, 09:58 

Dzień dobry,
Chciałam zapytać, czy ktoś z forumowiczów ma dostęp do materiałów z parafii Turek z 1888 i byłby w stanie przesłać mi skan/zdjęcie aktu ślubu, którego szukam? Informacje o ślubie znajdują się na Poznań Project, jednak brak tam imion rodziców i wieku małżonków, które pozwalałyby potwierdzić, że to osoby, o które mi chodzi. Księgi z tego roku znajdują się w AP Konin, jednak nie są zeskanowane ani dostępne w formie cyfrowej, więc podejrzewam, że dane o ślubie pochodzą z prywatnych materiałów osoby indeksującej.
Oczywiście w pierwszej kolejności kontaktowałam się z AP Konin w sprawie tego aktu. Jest on spisany po rosyjsku, więc policzono mi kwerendę materiału w języku obcym, ponieważ nie znam dokładnego numeru strony, na której akt się znajduje (pomimo podania nr aktu...). Przy kilkunastu aktach, których szukam, robi się z tego naprawdę pokaźna kwota. Być może ktoś ma dostęp do tych materiałów i będzie w stanie pomóc.

Dane: Wojciech Marciniak i Dorota Kolańska, Turek 1888, akt 4.

Agnieszka

PostNapisane: 21 lis 2024, 17:26 

Jeżeli w akcie były by dane, o które pytasz indeksujący na pewno by je podał. Zwróć uwagę, że zawsze jeżeli jest w akcie wiek czy to małżonków czy to Osoby zmarłej jest on podawany. To samo dotyczy przy ślubach nazwisk rodziców Państwa Młodych.

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.

PostNapisane: 21 lis 2024, 17:44 

Paweł Wietrzykowski napisał(a):
Jeżeli w akcie były by dane, o które pytasz indeksujący na pewno by je podał. Zwróć uwagę, że zawsze jeżeli jest w akcie wiek czy to małżonków czy to Osoby zmarłej jest on podawany. To samo dotyczy przy ślubach nazwisk rodziców Państwa Młodych.

W tym przypadku (lata 1885-93) zostały opracowane roczne skorowidze parafii katolickiej Turek i dlatego są tylko imiona i nazwiska. Takie informacje można znaleźć w zakładce Zawartość na Poznan-Project po najechaniu kursorem na daną parafię.

Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: 22 lis 2024, 18:15 

Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie ma to sens, że dane w tym przypadku pochodzą ze skorowidza, stąd braki. Wygląda na to, że pozostaje mi albo opłacenie kwerendy albo zaplanowanie wycieczki do AP Konin.

A z ciekawości - czy orientują się państwo dlaczego tak duża część dostępnych w archiwum metrykaliów dla parafii Turek nie została jeszcze zeskanowana i dodana do SWA? Brak roczników 1876-1877 i 1885-1917. Dla innych parafii z konińskiego, które przeglądałam, a jest ich sporo, skany dostępne są od początku zasobu do ok. roku 1910.

Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka

Strefa czasowa: UTC + 1