Witam serdecznie,
Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów mam możliwość przeanalizowania danych sprzed roku 1700 w parafii Połajewo i ościennych.
Ogólnie interesuje mnie moja rodzina, czyli Krentz/Krantz, ale też częściowo Kabat/Joop, ponieważ występują razem z nimi i chyba przebyli podobną drogę.
Jak wiadomo w parafii Połajewo występuje rodzina Kabat. Występują oni przede wszystkim w polskiej wiosce Krosinek, gdzie byli katolicy, ale pojedynczy ślad znajdzie się w Hollaenderdorf w niemieckiej wiosce z luteranami. Ponadto nastaje taki moment, gdzie się ma wrażenie, że Kabat i Joop to to samo. Co powstało z czego i dlaczego warto by wiedzieć. Nasuwają mi się w związku z załączonymi danymi takie wnioski:
1. Jak widać rodzina Kabat/Joop była już w Młynkowie (par. Boruszyn) od roku 1682, w Krosinek (par. Połajewo) dopiero od roku 1689.
2. Żaden Kabat z Młynkowa nie miał jednak przezwiska Joop. Takie coś tam było nieznane.
3. Ponadto w roku 1686 i 1687 dwóch występuje jako vulgo Kabat. Czy jest to może wskazówka na czas, w którym następuje transformacja z „vulgo Kabat” na nazwisko Kabat?
4. Kolejna rzecz, wszyscy Kabat z Młynkowa występują jako świadkowie tylko we wsi Gulcz. Odległość z Młynkowa do Gulcz dość spora, a jednak tam jechali. Chyba jest jakieś powiązanie. Choć samo nazwisko Kabat w Gulczu nie występuje.
5. Przezwisko Joop i warianty występuje od roku 1689 i tylko w Krosinek i to u kobiety (Elżbieta Joop). Czy to jednak znaczy, że te przezwisko tam powstało? Przedtem w tej okolicy ono nie występuje. No i chyba można powiedzieć, że najpierw był Kabat, a z niego poszło Joop – w tej kolejności.
6. Są dwa ewidentne przypadki: Jan Kabat i Zachariasz Kabat, gdzie Kabat przeplata się z Joop. Ale jak oni doszli do tego przezwiska to nie kumam.
7. Znam te teorie o jupce i kabatce jako kaftanie, ale nie wiem czy to znajduje tutaj zastosowanie. Myślałem, że Joop może być od imienia Jakub lub Jan, ale tego tu nie widzę. Chyba jednak chcieli się oni jakoś odróżnić.
To tyle i aż tyle. Jeżeli ktoś może poszerzyć te bazę o kolejnych Kabat lub Krentz to jestem chętny. Ale tylko do roku 1700.
Może są jacyś forumowicze o nazwisku Krentz, więc też parę wniosków.
1. Jak już pisałem wcześniej w postach, w Połajewie w latach 1690-1710 Krentz występuję jedynie w Krosinek i Holaenderdorf. W Krosinku są katolikami w Holaenderdorf luteranami i to ich na pewno odróżnia.
2. Lekkie ruchy są jeszcze w Komorzewie, gdzie byli luteranie, ale temat nie zbadałem.
3. Już teraz wiem, że Krentze z Krosinka przyszli z Młynkowa i tam też oni byli. Tyle jest pewne. Młynkowo było raczej polską wsią i chyba obsadzone katolikami, więc zmienili tylko na Krosinek.
4. I teraz, nie widzę tam jednak większych ruchów w tym Młynkowie. Mam wrażenie, że zdecydowanie więcej się dzieje obok w Holaenderdorf.
5. Jak podają źródła, wsie między Czarnkowem a Połajewem były zasiedlane Niemcami od mniej więcej roku 1620. W ten sposób zasiedlili kilka wiosek. Tak patrząc obiektywnie to mieli oni dużo czasu aby się licznie pojawić w księgach w latach 1690 we wsi Holaenderdorf.
6. Skłaniam się więc do takiego wniosku, że między 1620 a 1680 przyszła rodzina Krentz do Holaenderdorf i byli oczywiście luteranami. W między czasie, ponieważ na około były polskie wioski, może się wżenili do Młynkowa. Przeszli na katolicyzm i poszli dalej do Krosinka.
7. Kończąc, wszystkie rodziny Krentz wywodzące swoje pochodzenie w parafii Połajewo, tak jak ja – myślę że mieli taką właśnie historię.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/WlS ... AoXEWGCXwT