undefine napisał(a):
...
Syn Jana i Reginy Dopierałów - czyżby Jan i Regina byli ze sobą spokrewnieni?
Chodzi o Garby koło środy wielkopolskiej (czyli parafia Mądre), czy też Garby koło Tulec?
Pojawia się też mała nieścisłość - skoro Józef urodził się w roku 1770, to jak w 1806 podczas małżeństwa z Marianną Stachowianką mógł mieć 30 lat? Czy też wiek mógł być tylko podany "w zaokrągleniu", by nie wyglądało bardzo źle przy ślubie z młodszą dziewczyną?
Widzę że w AAP są śluby dla parafi Mądre dla tego okresu - jak tylko będę mieć trochę czasu w ciągu dnia postaram się poszukać

A masz może coś na temat Jadwigi Helias(Hedwig Helias)? Urodzona 1833, rodzice - Stanisław i prawdopodobnie Maria, rodzeństwo to prawdopodobnie Rosalia (1839), Catharina/Katarzyna (1825) i Marcin/Martinus (1822). Co do Marcina nie jestem pewien - wiem tyle że żył w okolicach i był świadkiem Jadwigi na ślubie - ale mógł też być np jej kuzynem. W AAP dla Tulec nie znalazłem w okolicach 1833 roku chrztu, podejrzewam więc że skądś przybyli. Z drugiej strony - jej pierwszy ślub z Marcinem Chałupką w 1851 odbył się w Tulcach, wygląda na to więc że w Tulcach w tym czasie mieszkała...
W księgach chrztów z XVIII i początkach XIX w. w większości spotykamy w wiejskich parafiach zapisy, gdzie nie wymieniano nazwiska rodowego matki. Podawano tylko imiona rodziców i nazwisko jakie rodzina nosiła po ślubie. Szczególnie widać to w parafiach wiejskich. W miastach szybciej zaczęto wpisywać nazwisko rodowe matek.
Zapis " syn Jana i Reginy Dopierałów" jest tego typowym przykładem.
Co do wieku podanego przy ślubie Józefa, musisz przyjąć, że ludzie w XVIII i XIX w nie potrafili czytać, pisać czy też liczyć (nie dotyczy to ogółu a jedynie ludności wiejskiej czy ubogiej, której nie było stać na opłacenie nauki). 10 lat w różnicy wieku podanego przy ślubie to przyjęta przez genealogów, nie pisana standardowa różnica.
Jak rozpoczniesz poszukiwania w księgach z tych czasów, to sam naocznie się przekonasz, że tak było. Różnica sześciu lat w podanym wieku wynika z nieświadomości a nie z chęci odmłodzenia.
Tak, w AAP musisz a właściwie powinieneś sprawdzić moje informacje.
Jeśli chodzi o miejscowość Garby jest to ta wieś, która należy do parafii Mądre w pow. średzkim.
Te drugie Garby - koło Tulec należą do parafii Spławie.
Heliasowie to głównie parafia Tulce. Daj trochę czasu na poszperanie w materiałach.