Witam,-w mojej rodzinie po stronie matki byli Adamczewscy.Moja babcia (matka mojej matki) była zd.Adamczewska.Miała też rodzeństwo m.in. brata Jgnacego.On miał synów Michała i Antoniego Adamczewskiego.Do lat kryzysu światowego funkcjonowali na majątku w Bławatkach k. Strzelna.Po wojnie zamieszkali w Bydgoszczy.Słyszałem,że dzięki wsparciu finansowemu mojej babci,byli zdolnymi w edukowaniu.Michał był oficerem lotnictwa (był przydzielony do jakiegoś dywizjonu w Anglii),-po wojnie był w stanie spoczynku ( i raczej był szykanowany przez komunistów),- pracował w cywilu. Antoni zaś był znakomitym specjalistą w sektorze finansowym.Przez długie lata szefował wydziałem finansów UW w Bydgoszczy.Obaj już nie żyją pomarli ok.roku 80 i są pochowani na cmentarzu parafialnym kościoła rzym-kat.pw.Św.Piotra i Pawła.Antoni miał córkę Elżbietę ,- dr stomatologii,ale też słyszałem,że jej się zmarło.Nic więcej nie wiem,gdyż po prostu nie utrzymywaliśmy żadnych kontaktów,przynajmniej przez ostatnie pare lat. Pozdrawiam.
_________________ Interesują mnie nazwiska :Adamczewski i Basiński,których przodkowie pochodzili z Kujaw. Zaś osoby z poza Kujaw i noszące nazwisko Kuropatwiński proszę o kontakt ze mną.
|