DankaW napisał(a):
W tej sprawie może się wypowiedzieć tylko Wojtek - Koszuciak.
Wiem, że ich ma w Swoim drzewie i sporo w tym temacie wie.
Może tutaj zajrzy?
Dziękuję za wywołanie do tablicy, jednakże niestety w tej kwestii na chwilę obecną niewiele mogę pomóc. W tej linii najdalej sięgam do Macieja (ok. 1769-1839), zapisanego w recesie uwłaszczeniowym Połażejewa pod nazwiskiem
Ochowiak, i jego żony Katarzyny Nicianki alias Lampionki (ok. 1793-1873). Wiem, że Maciej miał brata Józefa, jednak żadnych dalszych danych o nim nie posiadam. Z Połażejewem jest taki problem, że należało do parafii Murzynowo Kościelne, które posiada księgi dopiero od 1813 roku, ponieważ wcześniejsze spłonęły w 1812 w pożarze tamtejszej plebanii.
Jedyne wyjście, jakie widzę, to sprawdzić ewentualne rodzeństwo Kazimierza (syna), czy we wszystkich aktach konsekwentnie podawano imię matki Agnieszka, bo jeśli tak będzie, to jest to po prostu błąd księdza spisującego akt. Będą tam też dane o chrzestnych i być może ktoś "ujawni się" jako krewny. Istnieje możliwość, że Kazimierz (ojciec) był bratem mojego przodka Macieja, jednak z powodu braku ksiąg z Murzynowa nie jestem w stanie tego udowodnić.