Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 28 lis 2024, 04:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 paź 2024, 18:33 

Witam
Szukam aktu ślubu Łukasza Antkowiaka z Marianną. Stawiam na parafie: Wielowieś/ Mokronos lub coś w okolicy.
Co o nich wiem?
W parafii Wielowieś rodzą się dzieci Łukasza i Marianny:
Dorota - 1803
Małgorzata - 1801
Regina - 1800
później już w parafii Mokronos:
Tomasz - 1809
Ignacy - 1813
a ich ojciec Łukasz zapisywany jest także jako Kromolan - czyli z Kromolic (to będzie z miejscowości należącej do parafii Wielowieś).
Nie mogę ułożyć też "puzzli", tj. połączyć Marianny (tej od Łukasza Antkowiaka) z Ignacym Woytasem...
Szukam także ich zgonu, tj. Łukasza Antkowiaka, Ignacego Woytasa i tej Marianny (już sama nie wiem, czy Antkowiak czy Woytas).
Liczę na Waszą pomoc, bo niejednokrotnie się o niej przekonałam
Pozdr...
Agnieszka

PostNapisane: 23 paź 2024, 07:40 

Sprawdziłem Wielowieś: w latach 1795-1800 żeni się jeden Łukasz ale z Katarzyną Woźnianką

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.

PostNapisane: 24 paź 2024, 18:18 

Witam
Dziękuję za poświęcony czas. Niestety, nie mogę z nim dojść do ładu i składu. Zatem Wielowieś odpada bądź w grę wchodzą wcześniejsze lata w tej parafii. Jezeli nie Wielowieś, to gdzie indziej. Tylko gdzie???
Pozdr...
Agnieszka

PostNapisane: 24 paź 2024, 19:51 

Ostatnie dziecko Antkowiaków to Ignacy urodzony jak podałeś w 1813 w miejscowości Suśnia, przejrzałem akta zgonów i 3 lata później umiera tam Łukasz Wojtas 15 marca 1816r. mając 50 lat w Suśni, jako możliwy Łukasz którego poszukujesz.

Przejrzałem czy jakaś Marianna nie ślubowała po śmierci Łukasza Woytasa, i znalazłem Marianna Wojtycka z Suśni czyli miejscowość się zgadza wychodzi za Pawała Kubiaka 3.11.1816r. co także się zgadza, mieli oni dwoje synów Jana Nepomucena z 1817r. Marianna zapisana z domu jako Szwab, przy drugim synu Franciszku z 1819r. zapisane ma że jest Kaźmierczak(może po ojcu została tak nazwana?) Sam Paweł raz podaje się jako Woytas a raz Kubiak co znowu potwierdza. Franciszek zmarł mając 6 lat w 1825r. gdzie matka zapisane jest Łuczanka możliwe, że po pierwszym mężu została nazwana od imienia Łukasz. Paweł Kubiak zmarł w miejscowości Suśnia w 1837r.

Przy ślubie Małgorzaty Woytas Antkowiak córki Łukasza i Marianny która ma nazwisko Hadrjak.
Może to będzie jakiś trop znając kilka nazwisk jakimi mogła się Marianna posługiwać przed ślubem.

Pozdrawiam
Krystian

Strefa czasowa: UTC + 1