Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 24 lis 2024, 09:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2024, 23:53 

Są to rodzice mojej pra(6x)babci Marianny Kozubskiej zd. Gawarecka 22 listopada 1812r. wzięła ona ślub z Błażejem Kozubskim w Zaniemyślu zapisane było, że jest z Dąbrowy, przeszukując parafię Zaniemyśl znalazłem akt zgonu córki Tomasza i Reginy, Józefy która zmarła w 1814r. mając 3 lata, wiem zacząłem przeszukiwać by odnaleźć akt jej urodzenia , nie znalazłem żadnej Józefy Gawareckiej lecz jest Józefa córka Tomasza i Reginy Frąckowiaków która urodziła się w Dąbrowie co by się zgadzało a także rok bo urodzona była w 1810r. w listopadzie a zmarła w kwietniu roku 14 wiec wiek się zgadza.

Uważając, że mogło by to być nazwisko którym także się posługiwali Tomasz i Regina zacząłem przeszukiwać czy nie narodziły się inny dzieci pod nazwiskiem Frąckowiak lub Gawarecki przed 1810r, w parafii Zaniemyśl i znalazłem, że pierwsze dziecko urodziło się w 1780r.

Akta urodzeń
Wawrzyniec Frąckowiak ur. 1780 - Luciny
Baltazar (brak nazwiska) ur. 1783- Luciny
Kunegunda (brak nazwiska) ur. 1785r. - Kaleje
Franciszek Frąckowiak ur.1786r. -Kaleje
Joachim (brak nazwiska) ur. 1790-Kaleje
Marianna 1 Frąckowiak ur.1793 - Kaleje
Regina (brak nazwiska) ur.1796r. - Kaleje
Marianna Tekla 2 Mały? ur.1798- Kaleje
Katarzyna Gawarecka ur.1800- Kaleje?
Małgorzata Frąckowiak ur. 1801r. Kaleje?
Józefa Frąckowiak ur.1810-Dąbrowa
Tomasz ??

Akta zgonów
Kunegunda (brak nazwiska) zm1786r. - Kaleje
Marianna (brak nazwiska) zm.1796-Kaleje
Józefa Gawarecka zm.1814r. -Dąbrowa

Moja przodkami Marianna biorąc ślub ma podane, że urodziła się w 1793r. co zgadza się z Marianną 1 ale ona niby zmarła mając 3 lata co się zgadza z urodzeniem Marianny 1, na grobie Marianny jest podane, że zmarła w 1869r. i zapisane jest, że żyła lat 76r. co daje 1793r. tak samo w akcie zgonu, gdy to była Marianna Tekla to biorąc ślub miałka by 14 lat co choć się zdarzało w tamtych czasach jest dość rzadkie, wydaje mi się, że mógł zajść błąd w zapisie i w 1796 ewentualnie umarł Franciszek a nie Marianna a w 1798r. urodził się Tomasz niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy jest tam napewno zapisana Tekla. Tomasz Gawarecki w akcie ślubów w 1 i 2 ma zapisane, ze jest synem Tomasza i Reginy i urodził się około w 1799r. co się dosyć zgadza jedyny problem jest taki, że w akcie zgonu zapisano, że urodził się w Tanibórzu sprawdziłem parafię Tulce i choć wielu Gawareckich tam jest Tomasza nie ma od nich. Bardzo proszę o pomoc jeśli chodzi o Marianne bo nie wiem która data jest właściwa.

Wracając do rodziców widać, że nie mając nazwiska którego by używali ciągle. Szukałem ich aktów zgonów nic nie mogłem znaleźć ani Reginy ani Tomasza, stwierdziłem, że poszukam coś na temat rodzeństwa starszych braci Marianny i to mi pomoże, szukałem Gawareckich i Frąckowiaków nic zero jakby zapadli się pod ziemie, lecz znalazłem, że w parafii Zaniemyśl był Joachim i Baltazar co nazywali się Kaźmierczak, imiona dość nie popularne wiec wielu do wyboru nie było znalazłem także, że w niektórych chrzestnych był Wawrzyniec co potwierdza, że mogli mieć brata o tym imieniu. Wszyscy trzej zmarli w Kalejach możliwe, że w latach 1800-1810 rodzice się przeprowadzili a w Kalejach zostali najstarsi synowie nie wiem dużo domysłów mało odpowiedzi.

Wydaje mi się i w sumie jest to dla mnie jedyne wytłumaczenie bo jeśli Wawrzyniec, Baltazar i Joachim nie nazywaliby się Kaźmierczak, to by chociaż jakaś wzmiankę była inna o ich śmierci lub coś podobnego, ze byli jakimś chrzestnym, świadkiem a oni jakby wyparowali z pod tego nazwisk(Gawarecki, Frąckowiak) , wiec uważam, że trójka najstarszych zamieszkała w Kalejach i zaczęli się zwać Kaźmierczak a trojka młodszych Marianna, Tomasz i Katarzyna Gawareccy( na temat Małgorzaty i Franciszka nie mam informacji o losach i nie znam ich nazwiska jakim się posługiwali) gdy Gawareccy na zmianę byli u siebie chrzestnymi Tomasz, Marianna i Katarzyna i ich współmałżonkowie a tych starszych ani razu i tak samo z Kaźmierczakami nie ma ani razu by któryś z tych młodszych byłby chrzestnymi u starszych z rodzeństwa, wszyscy młodsi się wyprowadzili z parafii Zaniemyśl a tylko starsi zostali.

Nie wiem czy ta teoria ma sens ale jedyne wytłumaczenie tego co się stało z starszym rodzeństwem Marianny jest właśnie taka. Możliwe, że byli skłóceni do tego stopnia, że używali różnych nazwisk nie wiem ale może i coś takiego miało miejsce?

W dodatku w 1817r. w Kalejach umiera Regina Kaźmierka a rok później Tomasz Kaźmierczak wiekiem się zgadzają, po śmierci Reginy, Tomasz ożenił się ponownie z Regina N. i wiekiem wszystko się zgadza, i pasują na rodziców Tomasza i Reginy których poszukuję.

Twierdząc, że Tomasz mógł posługiwać się także 3 nazwiskiem Kaźmierczak przeszukałem raz jeszcze i okazało się, że w 1758r. urodził się w Lucinach Tomasz Kaźmierczak syn Tomasza Kaźmierczaka i Marianny Owczarzównej (Luciny by pasowały pierwsza dwójka dzieci Tomasz i Reginy się tam urodziła możliwe było, że najpierw mieszkali w rodzinnej wsi Tomasza i po pewnym czasie się dopiero wyprowadzili)

Tomasz Kaźmierczak i Marianna Owczarzówna ślub wzięli 1.10.1747 w Zaniemyślu on półrolnik syna Kazimierza (od niego nazwisko Kaźmierczak) ona córka owczarza Franciszka z Lucin (możliwe, że Tomasz junior wziął nazwisko Frąckowiak po dziadku od strony ojca?)

Poszukuję do tej pory nie znalazłem aktu ślubu Tomasza Gawareckiego i Reginy Czajkowskiej
(nazwisko Czajkowska występuje w akcie ślubu syna Tomasza jako nazwisko Reginy, a także Czajkowska występuje w akcie urodzenia Marianny 1 chrzestną była Klara Czajkowska)

Wiem, że to wszystko jest zagmatwane ale przesiedziałem wiele godzin szukając informacji i ja już nie mam gdzie szukać i możliwości za bardzo , może ktoś z was dałby radę odnaleźć potwierdzenie na moje teorie czy rodzicami Tomasza są Tomasz i Marianna, gdzie wzięli ślub Tomasz i Regina, kim są rodzice Reginy Czajkowskiej i wszystko co uda wam się ustalić o tych dwóch rodach. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Krystian Walkowiak

Strefa czasowa: UTC + 1