Myślę, że Jerome będzie miał problem, bo ile osób, tyle pewnie będzie zdań.

Musi liczyć się z tym, że nikt na 100% nie określi mu daty zdjęcia, można jedynie podejmować próby jego datowania.
Naprawdę piękne zdjęcie wielkopolskiej rodziny chłopskiej. Niełatwe do datowania ze względu na stroje regionalne, które były noszone na wielkopolskiej wsi od schyłku XIX w., aż do okresu po II wojnie światowej. W mojej rodzinie, pochodzącej z Modrza koło Stęszewa, stroje takie noszono na różnych uroczystościach (głównie przez osoby starsze) jeszcze w końcu lat 50-tych XX w.
Pokuszę się jednak na próbę określenia daty tej fotografii. Przyjęłabym ostrożnie, że chodzi jednak o okres tuż przed wybuchem I wojny światowej. Postaram się wytłumaczyć, dlaczego tak uważam. Wszystkie, wymienione niżej elementy, noszone były w omawianym okresie:
1. niektóre z kobiet, raczej tych młodszych, noszą piękne szerokie pasy,
2. niektórzy z mężczyzn noszą sztywne, wysokie kołnierzyki w dwóch modelach,
3. niektórzy z mężczyzn mają charakterystyczny, „podkręcony” wąs,
4. stójki przy bluzkach kobiet ozdobione są wąską, ledwie widoczną tiulową lub koronkową tkaniną, tzw. riuszką. Po I wojnie stójka pozostaje, lecz już bez zdobień,
5. fason męskich kapeluszy, występujący na zdjęciu, nie pojawił się w latach międzywojennych. Noszony był już od lat ok. 1905/7 (obok cylindrów i meloników, ale to już nie u chłopów). Choć nie wiem, czy tu akurat nie były one traktowane jako jeden z elementów stroju regionalnego i dlatego wszyscy mężczyźni mają je na głowach.
W analizie oparłam się na fotografiach mojej rodziny z okresu przed I wojną światową.