Aby nie tworzyć nowego wątku, pozwolę pochwalić się grobem mojego przodka, który znajduję się w Wyskoci k. Turwi, a którym dzięki swej uprzejmości opiekuje sie pewna mieszkająca tam Pani. Niestety odległość ponad 300 km nie pozwala na zbyt częst wizyty. Dodam tylko, że Tomasz urodził się w 1786, również był żołnierzem napoleońskim, szkoda, że nie ujęto tego na nagrobku. Może nie wyraźnie widać dlatego pozwoliłem sobie zacytować napis - pisownia oryginalna - :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/473 ... 2fb8c.html"Tu leży Tomasz Sitkowski, urodzony w Łagiewnikach w województwie krakowskiem, wierny przez lat sześćdziesiąt sługa i towarzysz jenerałowi Chłapowskiemu uczestnik wojen 1831 Umarł w Turwi 7 grudnia 1877 roku na dwa lata przed swym ukochanym panem którego synowie i wnuki we wdzięcznej pamięci kamień ten położyli R.I.P"
pozdrawiam Andrzej
ps. Kaczmarków też mam w moim drzewie genealogicznym, tylko już sam nie wiem czy są z Mosiny czy z okolic, a mój pradziad Brykczyński zmarł w Buku (ale u kogo, co i jak to nie wiem!!!)