Cytuj:
Busler napisał(a):
Barbórka,Gdyby można coś więcej dowiedzieć się o przodkach Józefa Eichstaedt alias Dembowski i Krystyny Smaruj. Czy Józef (ur. 1877) był synem Laurenta Eichstaedt alias Dębowskiego i Marianny Stefańskiej (ślub 1871 Gąsawa)?Oba nazwiska występują w moim drzewie:Eichstaedt (bez członu Dembowski), najstarsza stwierdzona przeze mnie osoba to Anna Eichstaedt (po mężu Cyttlopp lub Cittloff) ur. 1786 zm. 1841 parafia Niestronno,Smaruj, najstarsza osoba to Stefan ur. 1831, ślub z Magdaleną Leszcz Ivoto Trepińska w 1857 r. w parafii Ryszewko.To miejscowości blisko Szelejewa. Interesują mnie okoliczności/powody zmiany nazwiska z Eichstaedt na Eichstaedt alias Dembowski i Dębowski. Może polityczna „moda” urzędników.Mój wątek na forum WTG – nazwisko Bussler.Dziękuję i pozdrawiamMarian
Bardzo dziękuję za szybką reakcję i informacje.
Jeszcze nie rozpoczęłam tak naprawdę poszukiwań i nie wiem jak to będzie. Póki co uporządkowałam wszystkie dane, które znalazłam w domu, intensywnie przypominając sobie różne fakty i opowiadania.
Mój poprzedni wpis odnosił się przede wszystkim do pierwszego wpisu w tym wątku: Danki Stachowiak, ale nie udało mi się tego oznaczyć. Dlatego wspomniana okoliczność zmiany nazwiska z Eichstaedt alias Dembowski na Dębowski dotyczą rodziny Sylwestra i Gabrieli z domu Witt. Z tego, co wiem nastąpiło to wskutek decyzji administracyjnej na wniosek Sylwestra, który wnioskował o uporządkowanie dokumentów, gdyż jego dzieci (7-ro) miały w metrykach urodzenia nazwiska bardzo różniące się: jednoczłonowe z członem polskim lub niemieckim w zależności od czasu urodzenia, dwuczłonowe, niektóre miały człon niemiecki zapisany fonetycznie.
Natomiast okoliczności zmiany nazwiska u dalszych przodków z Eichstaedt na Eichstaedt alias Dembowski albo inne -nie znam. Chciałabym, aby to było głównym przedmiotem moich poszukiwań. Kiedyś myślałam, że okoliczności te mogą być bardzo ciekawe, ale po przeczytaniu wpisów na forach myślę, że mogły być bardzo zwyczajne. Niemniej może uda się sprawdzić informację (nie wiem na ile wiarygodną) o istnieniu w jakimś urzędowym dokumencie zapisu o „sporze z Kościołem o nazwisko” lub trafić na ślady świadczące o spłatach ziemi, przekazanej przodkom – osadnikom.
Odnośnie zapytań o Józefa Eichstaedt alias Dembowskiego: urodził się 12.02.1877 r. w Zalesiu Krs. Dietfuert, zmarł 24.01.1955 r. w Szelejewie. Z ankiety, którą znalazłam wynika, że był synem Laurenta Eichstaedt alias Dembowskiego urodzonego w Zalesiu (w rodzinie używano imienia Wawrzyniec) i Marii urodzonej w Szelejewie (myślę, że mogła to być Marianna Stefańska).
Krystyna (Christine) Smaruj urodzona 24.07.1883 r. w Zalesiu, zmarła w 1916 roku w Gnieźnie była – jak wynika z tej samej ankiety – córką Antoniego Smaruja urodzonego w Zalesiu 10.01.1841 r. i Magdaleny urodzonej 2.05.1852 r. w Chebsk (? nie wiem czy dobrze odczytałam) Krs. Mogilno.
Pochowani na cmentarzu w Ryszewku:
Maria Maciejewska 1909-1983 (z domu Eichstaedt alias Dembowska) to na pewno córka Józefa, a Władysław Dębowski 1892-1969 to – domyślam się – najmłodszy brat Józefa, który mieszkał w Ryszewku.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Barbara E.-D.