Oryginały ksiąg cmentarza przy Bluszczowej są niestety bardzo ubogie, przynajmniej do 1925 to 6 kolumn: L.p., nazwisko, imię, adres, data pogrzebu, klasa grobu.
Brak w nich jakichkolwiek informacji o położeniu grobu, te informacje były zapewne uzupełniane później.
Groby na cmentarzu przy Bluszczowej były oznaczane betonowymi słupkami podobnymi do tych z cmentarza przy Samotnej, numer opowiadał L.p. wpisu w księdze cmentarnej.
Nigdy też nie udało mi się dowiedzieć w żaden sposób czym naprawdę były klasy grobów na cmentarzu przy Bluszczowej i co wpływało na przydzieloną klasę.
Mogło być to coś podobnego jak na cmentarzu starogarnizonowym:
Na cmentarzu starogarnizonowym istniał podział na klasy przy wyborze miejsca pochówku.
Osoby z najwyższym prestiżem chowano na dole stoku, a najwyżej grzebano samobójców lub
wyznaniowych odstępców.
czy Samotnej, jak pisała Beata:
Na cmentarzu św.Trójcy myślę,że klasa grobu to majętność zmarłego i rodziny,która go chowała,każdy grób posiada swój kamień z wybitym numerem pod którym zmarły widnieje w Księdze zgonu.
Klasa I na tym cmentarzu to 38 grobów,które umieszczone są w głównym ganku przez całość cmentarza,
Klasa II to pierwsze "pole" po lewej,wchodząc na cmentarz
Klasa III to drugie "pole" po lewej ,wchodząc na cmentarz
Klasa IV to ostatnie (trzecie) "pole" ,wchodząc na cmentarz
Na przeciw trzeciego "pola" po prawej jest ciąg dalszy pochowanych z klasy IV. Reszta pochówków to przeniesienia z innych cmentarzy.
Dla przykładu mogę podać,że np klasa IV (czyli trzecie "pole") zaraz z brzegu od lewej strony (od początku "pola") chowane są dzieci ,a od końca chowani są dorośli,Wszyscy chowani są wg roku zgonu-tak dzieci jak i dorośli.Tutaj pojawia się jedynie problem z polityką grzebania zmarłych przez grabarza. Nie jest zaczęty jeden rząd np.1929 i skończony do końca i zaczęty np,rok 1930,i tak po kolei. Grabarz zaczynał kilka rzędów,później dokładał kolejny rocznik tam gdzie miejsce wolne jeszcze zostało. Przeanalizowałam dokładnie "pole" trzecie i znając m/w politykę grabarza ,idzie ustalić numerację grobów
Znalazłem też przy okazji informację Janki o 'ziemi niepoświęconej' na cmentarzach przy Samotnej:
Na obu tych cmentarzach wyznaczone były tzw. „ miejsca nieświęcone” na skrajach cmentarzy. W przeważającej większości pochowano tam „noworodki nieżywe”, ale są też bezimienne zwłoki „z anatomii”, a także dorosłe osoby.
Na św. Trójcy jest tylko adnotacja „nieświęcone”, natomiast na cmentarzu ZP czasem jest tylko zaznaczone, że na nieświęconym polu, a czasem jest podany rząd i numer grobu.
Jak to współcześnie, przynajmniej oficjalnie, powinno wyglądać na cmentarzu parafialnym można odnaleźć w "Dokumentach i Statutach Synodu Archidiecezji Poznańskiej 2004-2008":
http://www.archpoznan.pl/content/view/1612/209/tamże:
§ 5.
Nie należy tworzyć wydzielonych kwater dla pochówków osób zmarłych w szczególnych okolicznościach (np. samobójców), innowierców lub osób niewierzących. W związku z tym nie należy utrzymywać na cmentarzu parafialnym wydzielonej, niepoświęconej kwatery.