Cytuj:
Pewnie kamienica była budowana między 1903 rokiem a 1910 kiedy została ulica nazwa Fröbelstrasse
W spisie adresowym miasta Poznania z 1903 r. nie ma jeszcze ulicy Fröbelstrasse. Pojawia się w spisie z 1910 roku przy czym ta narożna kamienica ma dwa adresy: Fröbelstrasse 1 i Kronprizenstrasse 28 i 29. Zabudowane są wówczas działki oznaczone numerami 1-3, potem 4-14 oznaczone jako place budowy (Bauplatz), nr 15 zamieszkany i działki 16-17 również są placami budowy.
Jako właściciel kamienicy narożnej oraz nr 15 figuruje dr Jarnatowski, właścicielką nr 2 i 3 jest wówczas Maria Mendelska.
W roku 1913 powstaje nr 16. Jego właścicielem jest Tonn, mistrz rzeźnicki.
I taki stan utrzymuje się do zakończenia I WŚ.
W 1923 domy przy ulicy Wybickiego mają następujących właścicieli:
nr 1: Stanisław Kopytko zamieszkały Krzyżowa 7,
nr 2: R.Mendelski
nr 3: Wł.Szymański z Warszawy
nr 15: Cz.Wojnowska z Nowegodworu
nr 16: P.Tonn zam. Górna Wilda
W roku 1930 są zasiedlone również parcele 5, 6 (właściciel: fabryka wyrobów papierniczych "Karton"), 13 i 14.
W roku 1933 zabudowana jest również parcela nr 12, właścicielami są Jan Witajewski i Tadeusz Wojciechowski przemysłowiec (są równiez właścicielami domu 13/14)
Cytuj:
Teraz muszę uderzyć do APP - dopytać się o spis ludności z okresu 1903 a 1909 - i może tak się uda wydatować rok wybudowania kamienicy - jakieś sugestie w poszukiwaniu architektów, dokumentów budowlanych z tego okresu?
Jeżeli Cie to interesuje w spisach adresowych są dane mieszkańców poszczególnych lokali - imiona, nazwiska, zawody...
p.s. narożna kamienica jest częścią mojego dzieciństwa, mieszkałem na ówczesnej Dzierżyńskiego 162 i mijałem ją kiedy szliśmy z Dziadkiem na Rynek Wildecki....