Witam, poszukuję pomocy w odnalezieniu informacji na temat mojego przodka Marcina Walkowiaka, niestety mimo własnych prób od dłuższego czasu nie mogę nic konkretnego znaleźć, jedyne co mam to poszlaki, dlatego zwracam się z prośbą tutaj. Jakie informacje posiadam:
Marcin Walkowiak urodzony w latach ok. 1805-1810r. w okolicach Śremu, Dolska ślub wziął w 1828r. z Marianną Taciak z wsi Góra, w parafii Śrem.
Na oddzielnym wątki gdzie udało się odnaleźć z pomocą użytkownika koszuciak rodzinę żony Marcina, Taciaków. Udało się także znaleźć informacje, że w tej samej wsi z skąd pochodziła Marianna Taciak, w 03.11.1805r. urodził się syn Marcin komornikom Walentemu i Mariannie, od imienia ojca możliwe, że Marcin "nazwał się" Walkowiakiem, jednak to są jedynie podejrzenie.
Szukając jakiś powiązań Marcina z okolicznymi rodzinami o nazwisku Walkowiak (których w okolicy było sporo), znalazłem małżeństwo Walkowiaków pochodzących z parafii Dolsk (moje podejrzenia na tą parafię zwraca to, że Marcin z Marianna w latach 40 XIXw. przenieśli się do wsi Lubiatowo podlegającej tej parafii) Małżeństwo Walkowiaków których uważam, za potencjalnych rodziców Marcina, nazywali się także Walenty i Marianna tylko z różnicą, że Walenty używał już nazwiska Walkowiak. Niestety nie mam dostępu do akt z tej parafii i jedynie poprzez wpisy na familyserach i Basi doszedłem do takich ustaleń.
Walenty i Marianna Walkowiak posiadali syna Marcina urodzonego 05.11.1809r. niestety nie znam miejscowość w której się urodził możliwe, że było to Lubiatowo. Nie udało mi się ustalić kiedy Walenty i Marianna ślubowali i kiedy zmarli, udało mi się odnaleźć, że posiadali także inne dzieci:
Marcin 05.11.1809
Tomasz 11.12.1811
Katarzyna 15.04.1812-31.08.1813
Regina 17.03.1816-02.07.1816
Antoni 18.05.1817
Jakub 29.04.1820
Małgorzata 30.06.1819
Jadwiga 03.10.1825
viewtopic.php?f=3&t=25449&hilit=Walkowiak+Taciak Link to wcześniejszego wątku
Niestety po za tym nie udało mi się znaleźć, żadnych informacji na temat Marcina na których bardzo mi zależy, bardzo proszę o pomoc w potwierdzeniu lub obaleniu czy Walenty i Marianna Walkowiak z parafii Dolsk są rodzicami poszukiwanego Marcina, a może są to całkiem inni ludzie. Marcin zmarł w 25 grudnia 1866r. w Lubiatowie, zapisano, że miał 58 lat, co przekłada się, że urodził się w 1808r.
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie jestem w stanie nic więcej znaleźć o nim.
Pozdrawiam
Krystian Walkowiak