Adamie, poszłam Twoim tropem i co nieco znalazłam. Pierwotny klasztor i kościół norbertański pw. św. Wincentego (Wrocław - Ołbin) zostały rozebrane w 1529 r., "przyczyną miało być zagrożenie miasta ze strony Turków, którzy w znajdujących się poza fortyfikacjami miejskimi murach kościelnych mogliby znaleźć schronienie; Turcy jednak skierowali się na Wiedeń". W miejscu, które należało niegdyś do opactwa ołbińskiego zbudowano najpierw kościół drewniany, a potem murowany. Obecnie w tym miejscu stoi kościół pw. św. Michała Archanioła (powstał w latach 1862-71).
Po zburzeniu opactwa zakonnikom przekazano klasztor pofranciszkański przy kościele św. Jakuba (obecnie św. Wincentego, katedra grekokatolicka).
Weronika mogła być pochowana zatem w Ołbinie (opactwo miało 3 kościoły, głównym był św. Wincentego), jedno mnie zastanawia: w Ołbinie był klasztor męski, ale jednocześnie miał zwierzchnictwo nad kilkoma klasztorami żeńskimi (m. in. strzeleńskim), czy to możliwe, że były tam norbertanki?
_________________ Marzena Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
|