Hallo! Witam wszystkich zainteresowanych ta ciekawa historia,ktora opowiedzial mnie dziadek kiedy mialem 12 lat.
Dziadek mowil tak-widze Jurek,ze interesuja ciebie ksiazki i jestes ciekawy wszystkiego wiec opowiem tobie historie naszego nazwiska.
Oficer wojsk Napoleona (pochodzenia szlacheckiego) przywendrowal tu na polska ziemie i jak to czesto w zyciu bywa wpadla mu w oko pewna panna i to nie tylko w oko bo i sercem calkowicie zawladnela tak,ze twoj pra pra dziadek zdezerterowal i wzial slub z ta panna !
Aby cos pozostalo z jego nazwiska rodowego zostalo ono napisane tak jak sie je slyszalo z dodatkiem koncowki -ski popularnej dla szlachty polskiej co dalo nowe nazwisko : DELZARSKI .
Dziadek powiedzial do mnie-i zapamietaj sobie Jurek,ze do tego nazwiska zawsze mozesz wrocic.
Ale to nie koniec tej historii.
Dziadek wspomnial zgodnie z prawda,ze dezerterow szukala policja wojskowa,no i podobno wpadli na slad mojego pra pra.
Zmienil okolice-udal sie na Kujawy.
Zmnieni nazwisko tak aby wiedzieli tylko wtajemniczeni-poprzestawial tylko litery z DELZARSKI i powstalo DRELISZAK .
Tak to powstalo nazwisko DRELISZAK.
Wie ktos moze cos wiecej,zna pochodzenie lub dokladne nazwisko tego napoleonskiego oficera.Moze kto slyszal taka lub podobna historie?Interesuje mnie wszystko na ten temat.
Prosze o odpowiedzi na tym forum albo na moj adres :
georgenet1000@freenet.deDziekuje z gory.
Georg Dreliszak