maria203 napisał(a):
Dzień Dobry!
Masz może wiedzę na temat kamienicy na ul. Czartoria? Moi dziadkowie mieli tam kamienicę , nie wiem po jakim numerem. Ta kamienica została zburzona. Czy to o nią chodzi?
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Witam,
Jeśli kamienica została zburzona, to mogła to być ta pod nr 2 lub ta, która znajdowała się na wprost ulicy Chwaliszewo (w latach 60-tych wybudowano tam szeregowe domki jednorodzinne). Z dzieciństwa pamiętam, że pozostałe budynki po lewej stronie były niskie, więc trudno je nazwać kamienicami. Również po lewej stronie była kamienica z bocznym wejściem od ul. Czartoria, ale przypisana była do Chwaliszewa (nr 69) - posesja ciągnęła się aż do ul. Tylne Chwaliszewo. W tej kamienicy mieszkała moja mama z rodzicami i siostrą. Mama miała dobrą pamięć, potrafiła wymienić wszystkich właścicieli większych kamienic i teraz żałują, że mnie to wtedy nie interesowało. Dodam jeszcze, że ta kamienica na wprost Chwaliszewa była ostatnią kamienicą po prawej stronie, a pozostałe zachowały się do dziś.
Dalej po lewej stronie był kompleks domów robotniczych, ale te nie należały do prywatnych właścicieli.
http://poznajpoznan.eu/czartoria-5-zesp ... waliszewo/