Moi drodzy, znalazłem ciekawe informacje na temat losów Libartowa w książce "Parafia pod wezwaniem świętych apostołów Piotra i Pawła w Kostrzynie" pod redakcję A. Majewskiej i K. Matyska (wyd. Kostrzyn 2013):
Od 1796 r. rozpoczęła się konfiskata majątków kościelnych przez rząd pruski, która objęła także parafię kostrzyńską. Klasztor zakonnic św. Klary z Gniezna przestał być kolatorem kościoła w Kostrzynie, a stał się ni rząd. Wówczas to niesłusznie została odebrana przez rząd wieś Libartowo, która była przeznaczona na utrzymanie kolejnych proboszczów w parafii i, według ustawy rządowej z 26 lipca 1796 r., nie powinna podlegać konfiskacie. Rządcą parafii był wtedy ks. Walenty Grześkiewicz. Ponieważ pełnił on tylko funkcję administratora, a nie był proboszczem (beneficjum należało jeszcze do ks. Ignacego Raczyńskiego), nie został nawet powiadomiony o zabraniu wsi przez rząd. O tym, jak wyglądało odebranie Libartowa przez ówczesne władze pruskie zeznaje świadek Bartłomiej Małecki: "Nazywam się Małecki, imię mi Bartłomiej, religii katolickiej, liczę sobie lat 72, mam siedmioro żyjących pełnoletnich dzieci i żyję w małżeństwie z żoną moją Józefą lat 57. Zaraz pożenieniu się mojem z Józefą objąłem gospodarstwo w Libartowie, które mi rodzice żony Kazimierz i Zofia owczarze ustąpili i to gospodarstwo utrzymywałem ciągle, aż do czasu, kiedy Francuzi do tutejszego kraju przyszli i Xięstwo Warszawskie ogłoszone zostało i po przyjściu Francuzów jeszczem był dwa roki w Libartowie. Pamiętam dobrze, kiedy Rząd Pruski odebrał X. Ignacemu Raczyńskiemu Proboszczowi Kostrzyńskiemu wieś Libartowo i to tak było, nic nie mierzyli ani nie zwoływali ludzi miejscowych do spisania dochodów Libartowa, ani żaden królewski komisarz w Libartowie nie był i jak oddanie Rządowi tej wsi nastąpiło, gromadzie nie powiedziano, tylko dzierżawca dzierżawił i inny nastąpił. Myśmy ich słuchali jako Panów, ale nam nikt nie powiedział, że wieś do Rządu odebrana została. Słyszałem, że X. Szpett jak tu objął probostwo appelował o tę wieś do Króla, lecz co zrobił, nie wiem". Libartowo w 1796 r. obejmowało 1041 mórg 64 prętów kwadratowych ziemi. Po odebraniu wsi ówczesna Kamera (komisja) przyznała proboszczowi kompetencję w wysokości 144 tal. 20 srg. 2 fen.
Mam więcej tego typu materiałów - mogę zainteresowanym osobom przesłać skany na priv.
Pozdrawiam serdecznie, Kuba
_________________ Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)
|