Ewa Alicja napisał(a):
Doprecyzuję, chodzi mi o to, że to nie musi być OSTRÓW WIELKOPOLSKI tylko inna miejscowość o podobnie brzmiacej nazwie, a jest ich trochę np:
Ostrowo – wieś w woj. wielkopolskim, w powiecie gostyńskim, w gminie Gostyń
Ostrowo – wieś w woj. wielkopolskim, w powiecie konińskim, w gminie Wierzbinek
Ostrowo – wieś w woj. wielkopolskim, w powiecie słupeckim, w gminie Powidz
Ostrowo – wieś w woj. wielkopolskim, w powiecie śremskim, w gminie Śrem
Szukałabym najbliżej miejscowości od Lądka, gdzie odbył się ślub. Sierota w +/-1843 roku przewędrowała sobie prawie 100 km od Ostrowa Wlkp. do Lądku
teraz jasne?
edytuję, bo znalazłam coś, co Autora postu może zainteresować lub pomóc
Młodojewo (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1858
Jan Opielski (29 lat) , rodzice: Andrzej Opielski , Maryanna ,
Jadwiga Wolniewicz (26 lat) rodzice: Grzegorz Wolniewicz , Maryanna ---- czyli siostra Franciszki, lata urodzenia zbliżone, rodzice sie zgadzają no i blisko do Lądka
Też miałem takie wątpliwości (nie tyle do odległości bo praca służącego zakładała przemieszczanie się) i dlatego zapytałem się. Od momentu umieszczenia postu sporo wyjaśniłem.
Trafiłem później na rekordy z Basi dotyczące Młodojewa. Rzeczywiście znajdują się tam dwie adnotacje dotyczące (trudno zakładać inaczej) siostry - ślubu i zgonu. W treści obu Jadwiga wymieniona jest jako urodzona na terenie tejże parafii. Sprawa się jednak komplikuje bo nie znalazłem ani jednej ani drugiej siostry w aktach urodzeń (chyba, że doszło do znaczącego przesunięcia wieku we wpisach i faktycznego urodzenia). Znalazłem natomiast w Młodojewie akt zgonu ich matki Maryanny z roku 1847 (50 lat). Wnosi on sporo do teorii o miejscowym ich pochodzeniu - nikt nie zna jej rodziców, nie jest wspomniany z imienia jej zmarły mąż. Niby bywało tak ale zaskakuje to w tak małej parafii, co w powiązaniu z brakiem śladu po aktach urodzenia córek daje mocne argumenty o niemiejscowym pochodzeniu tej rodziny. Niby młodsza z córek w chwili śmierci matki ma 7 lat ale druga 15 i coś winna wiedzieć na temat swojego pochodzenia.
Sprawdziłem również akty urodzeń sióstr w Ostrowie Wielkopolskim - nie ma ich.
Reasumując - to nie Ostrów Wielkopolski i nie Młodojewo. Dziwi mnie wpis o Wielkim Księstwie Poznańskim gdyż Młodojewo znajdujące się w Królestwie Polskim leży o krok od granicy z Prusami i dla miejscowych nie było to miejsce abstrakcyjne.
Pytanie zadałem bo nie miałem pewności i wiedzy. Jak widać zasadnie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Leszek Wojciechowski.