Mój zmarły w 1967 roku dziadek Antoni Cierniak był uczestnikiem Wojny Polsko - Bolszewickiej 1920 roku. Nie mam niestety bliższych informacji na ten temat poza tymi które pamiętam z dzieciństwa - Jego opowieści o pobycie m. in. na Huculszczyźnie i o mieszkańcach tych ziem. Chcąc dowiedzieć się czegoś bliższego o przebiegu służby dziadka uruchomiłem kwerendę w Centralnym Archiwum Wojskowym. Odpowiedź mnie zaskoczyła, gdyż dziadek ponoć nie służył w tym okresie w Wojsku Polskim. Chyba, że służył w jakiś formacjach niewojskowych?
Mam pytanie do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów - czy jest możliwe aby CAW nie dysponowało całością materiałów na ten temat?
Jednocześnie w wydawnictwie "Lista strat Wojska Polskiego 1918-20" znalazłem żołnierza o tym nieczęsto spotykanym przecież nazwisku, o tym samym imieniu i pochodzącego dziwnym trafem równiez z Poznania. Jednak wynika z tego że zginął na wojnie.
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=28&sub=342Dziadek tymczasem z wojny powrócił, pracował w okresie międzywojennym i w czasie wojny w Drukarni "Concordia"
w Poznaniu, przy ul. Zwierzynieckiej a po 1945 roku w PZG przy ulicy Wawrzyniaka, cały czas jako drukarz - linotypista.
Co jeszcze mogę w tej sprawie zrobić, gdzie szukać?
Pozdrawiam wszystkich
Krzysztof Szymański