Hallo Sylwia
Ja richtig, es ist die Schwester Marianna Palilwoda/Paliloda oder auch Eisbrenner genannt.
Sie Heiratet einen Michael Kleinschmidt / Michal Kleinszmit
Den Text auf deutsch habe ich, bis auf ein-zwei unbekannte Wörter.
Auch hier werden die Eltern genannt:
Kod:
Holendry Szczawin Borowo Nr. 6 Im Jahre 1815 am 22.1.um 12 Uhr Mittags. Vor uns dem Probst und Zivilbeamten der Gemeinde Suserz. Es erschienen Michal Kleinszmit 24 Jahre alt anhand der Anerkennungsurkunde in Assistenz des Vaters Jan und der Dorota Elzbieta geborene Szmeychler ? von der Kirchgemeinde Trebskie ?,
ebenso Maryanna Paliwoda Jungfrau 22 Jahre alt anhand ihrer Aussage, Tochter des Piotr und der Rozyna geborene Renow? In Assistenz ihres Bruders Krysztof Palilod Dorfschulze 45 Jahre alt in der Nummer 2 wohnend.
Die Geschwister sind 23 Jahre auseinander. Das ist schon ordentlich.
Jedoch steht hier nichts zur Herkunft.
Die 1. Heirat des Christoph Eisbrenner (Krysztof Palilód) mit Katarina Nering (Katarzyna Neriakowa) habe ich bisher auch nicht finden können.
Diese muss um 1810/1811 im Bereich Golas/Suserz gewesen sein.
Das 1. Kind wird 1811 in Suserz geboren.
Standesamt Suserz, Geburten 1811 Nr. 48
Cześć Sylwia
Zgadza się, to siostra Marianna Palilwoda / Paliloda lub Eisbrenner.
Poślubia Michaela Kleinschmidta / Michała Kleinszmita
Mam tekst w języku niemieckim, z wyjątkiem dwóch nieznanych słów.
Ponownie rodzice są nazwani:
Kod:
Holendry Szczawin Borowo nr 6 W 1815 r. O godz. 22.1 w południe. Przed nami Probst i urzędnicy gminy Suserz. Wydawało się, że Michał Kleinszmit ma 24 lata na podstawie zaświadczenia o uznaniu u ojca Jana i Doroty Elżbiety, urodzonej w Szmeychlerze? z parafii Trebskie?,
a także Maryanna Paliwoda dziewicza 22 latka na podstawie jej wypowiedzi, córka Piotra i Rozyny urodzona w Renowie? Przy pomocy jej brata Krysztofa Paliloda Dorfschulze 45-letniego życia w liczbie 2.
Rodzeństwo dzieli 23 lata. W porządku.
Jednak nie ma tu nic do pochodzenia.
Do tej pory nie udało mi się znaleźć pierwszego małżeństwa Christoph Eisbrenner (Krysztof Palilód) z Katariną Nering (Katarzyna Neriakowa).
To musiało być około 1810/1811 w rejonie Golas / Suserz.
Pierwsze dziecko urodziło się w 1811 r. W Suserzu.
Urząd rejestrowy Suserz, urodzenia 1811 nr 48
Christian