Dobry wieczór,
moze ktos z Was potrafi pomóc mi w rozwiazaniu zagadki, ktora dla mnie stanowi
Wojciech Kasprzak, którego poszukuje
- aktu chrztu
- aktu pierwszego slubuTyle wiem:- slub w 1863 r.,
Poznan (parafia sw. Wojciecha), wdowiec z Nowej Wsi [Poznan], lat 33, zona: Marianna Szubiak z Piatkowa [Poznan] (urodzila sie w Pawlowicach, parafia Sobota, w 1834 r.)
- dzieci rodza sie im w róznych miejscach: Antoni 1865 (
Nowa Wies, Poznan), Józefa 1871 (
[b]Naramowice[/b], Poznan), Wincenty 1874 (
Kobylepole, Poznan), Józef 1878 (
Chludowo); mieszkali takze w
Potulicach,
Rakojadach, a od 1900 r. w
Dlugiej Goslinie.
- w ksiedze meldunkowej (Seelenliste) z Rakojadów brakuje miejsca urodzenia Wojciecha, zona Marianna zmarla wedlug tej ksiegi w grudniu 1898 r., a wedlug aktu slubnego syna Wincentego (z USC
Skoki, luty 1898) wówczas juz nie zyla, ostatnie miejsce zamieszkania to wedlug tego Rakojady. Nie udalo mi sie odnalesc jej w ksiedze zgonów USC Skoki. Do ksiag zgonów z tych lat z parafii Skoki nie mam dostepu.
https://szukajwarchiwach.pl/92/84/0/6/3 ... PZzbt2T6FQ- mozliwe, ze Wojciech zmarl w Dlugiej Goslinie, w latach 1900-1906. Nie ma tych skanów z USC Dluga Goslina na 'szukajwarchiwach[.]pl', nie mam do akt z tych lat dostepu.
- wedlug przekazów rodzinnych byc moze ojcem Wojciecha byl Teodor Kasprzak z parafii
Ostroróg. Byl trzykrotnie zonaty (sluby w Ostrorogu, w Otorowie, w Szamotulach (ten ostatni w parafii ewanglickiej). Nie ma sladu po Wojciechu ani w Ostrorogu, ani w Otorowie, ani w Szamatulach (katolickie i ewangelickie), ani we Wronkach, ani w innych okolicznych parafiach, które sa dostepne w Basii.
Jesli ktos z Was mial by jakis dobry pomysl, natrafil w swojich poszukiwaniach na ów Wojciecha lub mial dostep do ksiag USC z Dlugiej Gosliny (lata 1900-1906) lub do metryk zgonów z lat 1897-1906 (parafie Skoki i Dluga Goslina), to bym byl wdziecznym.
Pozdrawiam
Grzegorz