Skopiowane zdanie " była ona matką Marii-Anny itd. " dotyczyło jednego pokolenia wstecz.
W wątku jest pytanie o Mathiasa- Henricusa, prawdopodobnie syna Christophorusa-Stephanusa mojego praprapradziadka !
Piszę prawdopodobnie, bo jak wiadomo akta parafii Jaktorowo z interesującego nas okresu zaginęły i nie jesteśmy w stanie na 100% stwierdzić czy Mathias i Henricus to ta sama osoba
.
Jednak analiza dostępnych dokumentów pozwala stwierdzić z bardzo wysokim prawdopodobieństwem, że ten człowiek używał dwóch imion ze wskazaniem na Henrikus.
Mój praprapradziadek Christophorus, Stephanus ożenił się z Rosalią Froelich w Kozielsku w 1810r . Było to jego drugie małżeństwo. Mieszkali przez jakiś czas w Chojnie. Tutaj przyszła na świat w roku 1812 ich pierwsza córka Anna( prawdopodobnie Sulkowska ). Po roku 1813 zniknęli z Chojny. Przenieśli się najprawdopodobniej do Lipiej Góry. Tam rodziły się ich kolejne dzieci; Joanna-1815, Christophorus -1817, Martinus -1818-1819 mój prapradziadek, Augustinus-1823 ?, Rosalia - 1823 ?.
W 1830r pojawili się znowu w Chojnie gdzie urodził się Joannes i w 1832r Julianna w przyszłości żona Piotra Frieske.
W 1833r byli znów prawdopodobnie w Lipiej Górze gdzie urodził się szukany Mathias - Henricus. Jego aktu urodzenia w Chojnie nie ma. Tak jak i Augusty urodzonej ok 1840r.
Ślub w Chojnie 6 listopada 1866r - Mathias Heimann (35)kawaler z Lipiej Góry i Rosalia Hinz panna z Potulina (25). Świadkowie ; Peter Frieske i Martinus Heimann !!!
Rok później 7 września 1867r w Lipiej Górze przychodzi na świat Augustinus, Julius . Po 10 miesiącach od ślubu . Wszystko Ok ! Rodzice to Henricus Hajmann i Rosalia Hinze !
13 kwietna 1869r Lipia Góra - Martha (Bartecka )- rodzice Heinrich Hajmann i Rosalia Hinz,
1871 Lipia Góra - Mathias - rodzice Henricus Hajmann, Rosalia Hinz,
1873 wrzesień Lipia Góra -Stephanus - rodzice Henricus Hajmann, Rosalia Hinz
1876 Lipia Góra- Julianna- rodzice j.w.
Gdzieś w tym okresie Mathias, Henricus umiera.
Rosalia Hinz jako Rosalia Anna Justina Hajman -wdowa(35 lat )bierze ślub w 1878r w Jaktorowie z Martinusem Hajmann kawalerem lat 27 z Marianki parafia Margonin. Jest on synem Christophorusa Heymann z 1817r. i Anny Schmidt.
Dzieci;
1879 Lipia Góra- Rosalia,
1880 Lipia Góra- Anna,
1884 Lipia Góra-Josephus ( mąż Pauliny Tylewicz )- Martinus Hajmann, Rosalia Hinz-zginął w 1915r,
Po roku 1884 Rosalia Hinz umiera, a Martinus Hajmann wdowiec z Lipiej Góry poślubia w 1889r w Jaktorowie pannę z Lipiej Góry Juliannę Sell. Świadkowie to Augustinus Hajmann i Adolphus Hajmann.
Dzieci ;
1890 Lipia Góra - Antonius - zginął w roku 1814 ,
1892 Lipia Góra - Romanuus,
1893 Lipia Góra - Vladislaus,
1896 Lipia Góra - Joannes,
1897 Lipia Góra - Josepha,
1899 Lipia Góra - Gertruda,
1905 Lipia Góra - Marianna.
Na cmentarzu w Jaktorowie są groby rodziny Heymann.
1. Adolf Heymann ( 1859-1930 ) i Marianna Froelich
Adolphus, Augusto to syn Augusta Heymann i Wilhelminy Reinke z Bąkowa, a August to syn mojego praprapradziadka !
2. Stefan Heymann ( 1911-1985) i Maria Osmańska
Stefan to syn Józefa Heimann i Pauliny Tylewicz , a Józef to syn Martinusa Heymann i Rosalii Hinz,
3.Franciszek Heimann ( 1894-1966 ) i Stanisława
Franciszek to syn Adolfa Heymann i Marianny Froelich.
4. Władysław Heymann ( 1893 -1974 ?) i Maria Scharwerk z Chojny
Władysław to syn Martinusa Heimann i Julianny Sell.
W akcie zgonu mojego Martinusa jest napisane, że jego rodzice zmarli w Chojnie, ale ich akt zgonu tutaj nie ma. Myślę, że zmarli w Lipiej Górze i zostali pochowani na cmentarzu w Jaktorowie. Jest też dopisek, że Christophorus był dierżawcą kościelnej ziemi. Pytanie, ziemi jakiego kościoła - katolickiego w Jaktorowie czy ewangelickiego w Lipiej Górze? Byli katolikami czyli w Jaktorowie , ale mieszkali w Lipiej Górze czyli ???
Nazwisko Heymann było pisane różnie: Heyman, Heiman, Heimann, Haymay, Hyman, Heijmann i jak wiadomo rodzinie- za komuny- HAJMAN !!!.. Nie znalazłem pokrewieństwa z nazwiskami Heyn i Heym.
Wszystkie drogi z Lipiej Góry i Jaktorowa prowadzą do mojego Christophorusa-Stephanusa, a od niego do Joannesa Heyman z Czerlina.
A skąd przybyli Joannes Heyman z Czerlina, Petrus Heiman z Chojny czy Daniel Heyman z Jeziorek tego jeszcze nie wiem !
Ślady prowadzą do Ostrowca koło Wałcza i okolic Tuczna i Mirosławca. Są pewne powiązania z rodzinami Wedel i Blankenburg. Wątek holenderski cały czas aktualny
.
Może ktoś pomoże !?
Pozdrawiam.