Inka N. napisał(a):
A znasz jakieś daty? Urodzin, śmierci, ślubów?
W wypadku pradziadków Świderskich, jako żyjących w XX wieku, pomoże na pewno USC Mogilno i akty zgonów. Tak poznasz miejsca i daty urodzin. Ale nie tylko.
Wiesz, czy ich groby jeszcze istnieją? Wiesz gdzie byli pochowani?
Googlowałaś już może "wyszukiwarka grobów mogilno" żeby znaleźć groby innych Świderskich?
Poszukaj tego sama, bo wiem skądinąd, że z Mogilna jest w necie sporo informacji o grobach.
Tak wiem gdzie są groby bo osobiście je od dziecka je odwiedzam , mam świadomość dat urodzin i zgonów ale jak zadałam pytanie w parafii to dostałam informacje na temat rodziców prababci o pradziadków niestety nic nie było. A czy jak zwróce sie do USC MOgilnie to podadzą mi akt zgonu pradziadka? w rodzinie jest juz niewielu którzy pamiętają coś na temat pochodzenia pradziadka - mowa o Krzywiniu - to jest w Wielkopolsce - nie na Kujawach... ale niewiele wiem na temat tego a nazwisko jest pochodzenia szlacheckiego i cos tam starszyzna rodzinna mówiła o tym ale niestety niewiele wiedzą. Dlatego pomyslałam że tutaj mogę znaleźć więcej informacji. Oczywiście napiszę do USC w MOgilnie bo znam datę urodzenia i śmierci pradziadka oraz oczywiście prababci Rozalii, którą osobiście znałam i bardzo lubiłam:)
ale dziękuje za wskazówkę
Małgosia