Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 24 lis 2024, 11:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2024, 19:22 

Witam,
jestem w poszukiwaniu teczki dowodowej lub jakiejkolwiek fotografii mojej pra-pra-babci, Elżbiety Górskiej zd. Maury(lub Mory, a że Niemcy przekabacili nieco jej imię w dokumentach) z lat 1905-1907. Jest to data oszacowana ponieważ w jej akcie małżeństwa (r. 1907) jest napisane że wcześniej przebywała w Hamburgu, więc musiała dostać przepustkę. Dzwoniłam już do gminy, USC oraz AP Kalisz, i nikt nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi. Czy ktoś z Towarzystwa tutaj uzyskał takie teczki?
Pozdrawiam.

PostNapisane: 20 lis 2024, 23:07 

Z Hamburga do Ostrowa jeździły normalne pociągi i wystarczał bilet . Przepustka nie była potrzebna, bo żadnej granicy nie przekraczano.
Zembców należał wtedy do powiatu odolanowskiego.
W akcie urodzenia z 1883 z USC Wielowieś jest Mory (nie Maury) . Ojciec pewnie już wtedy spolszczył nazwisko .

Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: 21 lis 2024, 09:52 

Dodałbym jeszcze, że w przypadku nazwiska Maury czy Mory trudno jednoznacznie wskazać, aby któraś z tych wersji była bardziej niemiecka, a któraś bardziej polska. Na pewno "Mory" jest uproszczona fonetycznie. W gwarach wielkopolskich panuje pomieszanie a-au-ou-o i ten fakt mógł mieć wpływ na warianty zapisu tego nazwiska.

Co do przepustek, to jedyny dokument, jaki w Prusach posiadała osoba zmieniająca miejsce zamieszkania, to był dowód wymeldowania z poprzedniego miejsca, podpisany przez sołtysa wsi, właściciela majątku, lub policję w mieście. Ten dokument zatrzymywano z kolei w miejscu docelowym, gdzie meldowano przybysza. Takie dowody wymeldowania pozostały włożone do wielu ksiąg meldunkowych i pewnie można je znaleźć w niektórych zeskanowanych już rejestrach. Może ten dowód wymeldowania ktoś nazywał przepustką, na wzór różnych pozwoleń na opuszczenie miejsca zamieszkania znanych z Rosji.

(hydrogen - prosimy o podpisywanie postów imieniem, taki panuje na naszym forum zwyczaj)

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

Strefa czasowa: UTC + 1