Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 24 lis 2024, 10:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2024, 15:24 

Witam,
Kieruję się do Państwa z pytaniem jak najlepiej, najbardziej czytalnie i zrozumiale przedstawić informacje o przodkach - w formie księgi. Wiadomo, portale takie jak Ancestry.com zapewniają drzewo które można wypełnić, ale z racji tego że internet nie jest niezawodny a ja jestem technofobką chcę przedstawić te informacje czarno na białym na papierze. Tradycyjne formaty drzewa genealogicznego mało co mieszczą na formacie A3 wraz z dodatkowymi informacjami, zwłaszcza kiedy chodzi o kilka generacji wstecz, z czterech rodzin korzennych. W jaki sposób sformułować czytelną kronikę rodzinną?
Pozdrawiam,
Angelika Barczyńska

PostNapisane: 21 lis 2024, 19:54 

Witam.
Za 18 zł można kupić Notatnik "Moi Przodkowie".

"Moi Przodkowie" Notatnik

Pomysł wydania publikacji zrodził się podczas porządkowania i segregowania notatek o naszych przodkach, jakie zalegały w albumach, na regałach, w biurku i pamięci komputera. W jednym miejscu, przejrzyście i syntetycznie każdy może opracować na swój sposób rodzinne Vademecum. Każda karta Notatnika zawiera najważniejsze dane o wybranym członku naszej rodziny - od probanta do praprapradziadka. Załącznik w postaci tablicy - wywodu przodków ułatwi rozeznanie się w korzeniach rodzinnych nie tylko opracowującym te dane, ale też odbiorcom czytającym nasze zapiski. Zachęcamy do zabrania Notatnika na spotkanie rodzinne, do archiwum, parafii - wszędzie tam gdzie można dokonać zapisków, uzupełnić braki, nanieść poprawki.

Cena: 18 PLN, 69 stron, miękka oprawa
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Publikacje

PostNapisane: 22 lis 2024, 15:07 

W ramach ciekawostki powiem, że dla kogoś z rodziny wydrukowałem drzewo w CCS-ie na Nowowiejskiego na ploterze - powstał pas długości kilkunastu metrów. Nie jest to oczywiście specjalnie wygodne do przeglądania, ale taki rulon robi wrażenie ;)

PostNapisane: 22 lis 2024, 18:21 

Na 50-rocznicę ślubu moich Teściów w tymże CCS-ie wydrukowaliśmy im drzewo przodków na jedwabiu, w układzie pionowym. Wydruk jest kolorowy i ma wymiary 250x80 cm.

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.

PostNapisane: 22 lis 2024, 18:58 

Pani Angeliko

Chciałbym pomóc gdyż mam odpowiedni program ,który napisaliśmy wraz z kilkoma osobami ale .....
...komlpletnie nie moge odcyfrować czy to chodzi o grafikę do drzewa genealogicznego czy do wywodu przodków ?????

Gdyż to podstawowa różnica .

===========================
Nasza aplikacja nie zależy od niczego . Jest napisana pod darmowy Libre Office w postaci Clipartów ,które można dowolnie układać jak klocki Lego i tworzyć jak u nas 17 pokoleniowe wywody .Grafikę otrzymaliśmy darmo od świetnego grafika .
opisywałem te sprawy już wielokrotnie tu na forum w artykule o Panu Darku grafiku ,który stworzył śliczne grafiki w artykule "
Polska paranoja genealoczna

"a my zamieniliśmy je w klocki Lego -Cliparty

moga być osadzane w Excelu,Libre Ofifice

Pozdrawiam

Ryszard Welka

PostNapisane: 22 lis 2024, 22:51 

Kubuś napisał(a):
Pani Angeliko

Chciałbym pomóc gdyż mam odpowiedni program ,który napisaliśmy wraz z kilkoma osobami ale .....
...komlpletnie nie moge odcyfrować czy to chodzi o grafikę do drzewa genealogicznego czy do wywodu przodków ?????

Witam, chodzi o schematyczny wykaz genealogiczny, który wyglądem przypominałby tradycyjne drzewo. Dotychczas wszystkie znalezione informacje zapisuję w zeszycie A5/ arkuszach A4 oraz staram się robić wykres pokrewieńsktwa ale trudno mi nie bazgrać informacji kiedy chcę tam umieścić prrzynajmniej trzy generacje wstecz, datę i miejsce urodzenia oraz zgonu (przynajmniej).
Pozdrawiam

PostNapisane: 22 lis 2024, 23:40 

Pani Angeliko

teraz zrozumiałem
Nasz program to program do wywodu przodków .

Do budowy drzewa genealogicznego jest wiele programów .
Ja używam programu komercyjnego ale dobry jest Paf5 który też do dzisiaj używam i jest szybki darmowy .
Pozdrawiam

Ryszard Welka

Strefa czasowa: UTC + 1