Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 22 gru 2024, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 gru 2024, 16:56 

Witam,

Poszukuję informacji o przodkach Wojciecha Słońskiego (~1740-~1800) ze wsi Dolany, par. Lądek oraz jego małżonki Marianny zd. Duras (~1746-1826).
Historia ich potomków jest pięknie udokumentowana, znalazłam pełną gałęź rodziny do 1809 roku - ślubu córki Wojciecha i Marianny, Franciszki Przywarcionki z Michałem Mirowskim. Dalej jest już ciężko, ale może ktoś interesował się tymi okolicami lub nazwiskami?

Interesuje mnie dlaczego w dokumentach pojawia się zamiennie nazwisko Słoński/Przywarty.
Ze strony Marianny Duras wymienieni są jeszcze jej rodzice - Franciszek i Cecylia również ze wsi Dolany.

Pozdrawiam
Lidia Zaorska zd. Przywarty

PostNapisane: 16 gru 2024, 20:36 

Dalej (czyli wiek 18-ty i starsze) jest ciężko jak każdemu z nas :roll:
Drzewo Wojciecha i Marianny z jedną gałęzią potomków jest na Geni:
https://www.geni.com/family-tree/index/ ... 5377286337
Są podani rodzice Marianny Duras - Franciszek i Cecylia. Na Geni można się skontaktować z autorem drzewa na PW.
Dla Wojciecha Geni pokazuje 5 drzew na MyHeritage - można coś podziałać, np. spróbować kontaktu z autorami tych drzew lub sprawdzić czy jakieś drzewo nie jest otwarte i wejść na nie.
Jeden z autorów tych drzew jest znanym nawet tu na forum genealogiem i jednym z adminów na Genetece.
Ale niestety żadne z tych drzew nie ma rodziców Wojciecha, czyli nie znaleziono jego aktu urodzenia.
Wszystkie wskazują na datę urodzin Wojciecha i Marianny ok. 1746 w m. Dolany.
Akta z parafii Lądek z tamtego okresu są zeskanowane na FamilySearch:
https://www.familysearch.org/search/catalog/817657
Znajdują się wszystkie na dwóch mikrofilmach (zwanymi tu od października ... numerami dostępowymi :lol: - więcej mogę na PW).
Trzeba by je przejrzeć na spokojnie w całości do 19 wieku i może by się wyjaśnił problem z nazwiskiem czy znalazły by się akty chrztów poszukiwanych osób albo ich akt ślubu (ale na zapis o rodzicach bym w nim nie liczył). Najlepiej takie problemy rozwiązuje się indeksując całą parafię, ale to inny temat.
Ten rok 1746 trzeba brać z dużym przybliżeniem, bo pewnie obliczono go z aktu zgonu a tam mogli dodać lub odjąć sporo lat.

EDIT.
Akta z Lądka są zindeksowane na: http://www.slupcagenealogy.com/SearchPg.aspx
Nie ma poszukiwanych aktów chrztu, ale jest akt ślubu!
Slonski Wojciech Duras Maryanna 1778 Nov 8 Dolany Ladek Slupca
Mam ten akt. Niestety poza imionami i nazwiskami młodych nic tam więcej nie ma.

FAQ Genealogiczne (Geni, MyHeritage, BG itp.)

Ostatnio edytowano 17 gru 2024, 17:29 przez Slawo, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 16 gru 2024, 20:59 

Dziękuję Slawo, ślub Wojciecha i Maryanny z 1778 to już nowa rzecz.
Odnośnie Geni i MyHeritage, przejrzałam i rozmawiałam już chyba z każdym zainteresowanym, obawiam się, że dalej rzeczywiście ciężko będzie ruszyć.

Zmiana nazwiska jest z mojej perspektywy ciekawa, bo Franciszka Słońska (córka Wojciecha) wyszła za Michała Mirowskiego, który w aktach urodzenia swoich dzieci nazywany jest raz Mirowskim raz Przywarty. Podobnie jego syn, aż w końcu jego wnuk (mój pradziadek) jest już tylko Przywarty - i tak dalej aż do mnie. W mojej rodzinie krążyła historia o zmianie nazwiska z Mirowski na Przywarty, ale nikt nie wspominał, że to po prababce.

Pozdrawiam
Lidia Zaorska zd. Przywarty

Strefa czasowa: UTC + 1