Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 22 gru 2024, 11:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 gru 2024, 15:33 

Dzień dobry, bardzo proszę o informację jeżeli ktokolwiek z Państwa ma dostęp do aktów zgonu parafii Łęczyca( województwo łódzkie)z 1837 roku. Konkretnie chodzi mi o akt zgonu nr 7
z 09.01.1837r- Dorota Wandekapel. Była ewangeliczką ale mąż , który zgłosił jej zgon Korneliusz Wandekapel był katolikiem i większość aktów narodzin dzieci oraz ich ślub były w parafiach katolickich. Zależy mi na każdej informacji zapisanej w tym konkretnym akcie ( szczególnie dotyczącej jej rodziców i miejsca urodzenia jeżeli takowe są zapisane.) Jeżeli ktoś z Państwa byłby w stanie mi pomóc w odnalezieniu tego aktu, bądź wskazać miejsce gdzie go znajdę albo podać dane w nim zapisane, to będę wdzięczna . Na stronie Familysearch i w archiwach zarówno łomnicy jak i Łowicza nie znajduję nic. Są informacje w Genetyce o tym akcie wpisane przez indeksującą , Panią Daniecką stąd znam dokładną datę zgonu , nr aktu i kto zgłosił , oraz liczbę osieroconych dzieci. Mam też wszystkie inne akty z różnych parafii dotyczące małżeństwa Doroty i Korneliusza oraz ich dzieci i akty dotyczące dalszych losów męża Kornelisza Wandekapel ( Kapela), Nie mam natomiast żadnej wiedzy na temat pochodzenia Doroty Wandekapel z domu Meyer ( Majer) i jej rodziców. Cała moja nadzieja w tym akcie, może tam cos jest zapisane odnośnie jej rodziców.

Ostatnio edytowano 19 gru 2024, 21:15 przez BasiaJ, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 19 gru 2024, 17:33 

BasiaJ napisał(a):
Dzień dobry, bardzo proszę o informację jeżeli ktokolwiek z Państwa ma dostęp do aktów zgonu parafii Łomnica( województwo łódzkie)z 1837 roku.

Nie mogę znaleźć Łomnicy w woj. łódzkim.

FAQ Genealogiczne (Geni, MyHeritage, BG itp.)

PostNapisane: 19 gru 2024, 18:53 

BasiaJ napisał(a):
Dzień dobry, bardzo proszę o informację jeżeli ktokolwiek z Państwa ma dostęp do aktów zgonu parafii Łomnica( województwo łódzkie)z 1837 roku. Konkretnie chodzi mi o akt zgonu nr 7
z 09.01.1837r- Dorota Wandekapel. Była ewangeliczką ale mąż , który zgłosił jej zgon Korneliusz Wandekapel był katolikiem i większość aktów narodzin dzieci oraz ich ślub były w parafiach katolickich. Zależy mi na każdej informacji zapisanej w tym konkretnym akcie ( szczególnie dotyczącej jej rodziców i miejsca urodzenia jeżeli takowe są zapisane.) Jeżeli ktoś z Państwa byłby w stanie mi pomóc w odnalezieniu tego aktu, bądź wskazać miejsce gdzie go znajdę albo podać dane w nim zapisane, to będę wdzięczna . Na stronie Familysearch i w archiwach zarówno łomnicy jak i Łowicza nie znajduję nic. Są informacje w Genetyce o tym akcie wpisane przez indeksującą , Panią Daniecką stąd znam dokładną datę zgonu , nr aktu i kto zgłosił , oraz liczbę osieroconych dzieci. Mam też wszystkie inne akty z różnych parafii dotyczące małżeństwa Doroty i Korneliusza oraz ich dzieci i akty dotyczące dalszych losów męża Kornelisza Wandekapel ( Kapela), Nie mam natomiast żadnej wiedzy na temat pochodzenia Doroty Wandekapel z domu Meyer ( Majer) i jej rodziców. Cała moja nadzieja w tym akcie, może tam cos jest zapisane odnośnie jej rodziców.

Raczej Basiu Łęczyca:
Dorota Wandekapel ,lat 40 ,zmarła09.01.1837r.Łęczyca par.Łęczyca
mąż Kornel Wandekapel ,krawiec lat 51,5-ro dzieci
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&w=05ld

Kornel żeni się ponownie ,w par.ewangelickiej
Parafia ewangelicka Kępno, wpis 21 / 1837
Kornelius Wandekapell (34 lat) 
Dodatkowe informacje: Witwer
Susanne Julianne Heins (27 lat)
ojciec: Johann Ludwig Heins , matka: Marie Ros. Grundmann
https://poznan-project.psnc.pl/
Poza tym spora różnica wieku ,pomiędzy Kornelem a Dorotą
gdy urodził syn Fryderyk Wilhelm Wandekopeli ur.1828r.-Dorota Majer liczy 29 lat w Dziadkowicach par.Szadek
natomiast Kornel 45 lat,mogła to być jego druga żona.
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,50566,13
par.Szadek
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,50543,1
Jeśli Dorota była wyznania ewangel.to niekoniecznie na pierwsze imię miała Dorota,
mogła się posługiwać drugim imieniem,tak na marginesie.

PostNapisane: 19 gru 2024, 20:44 

Slawo napisał(a):
BasiaJ napisał(a):
Dzień dobry, bardzo proszę o informację jeżeli ktokolwiek z Państwa ma dostęp do aktów zgonu parafii Łomnica( województwo łódzkie)z 1837 roku.

Nie mogę znaleźć Łomnicy w woj. łódzkim.

Dziękuję za zwrócenie uwagi już poprawiam, oczywiście chodzi mi o Łęczycę pisałam na telefonie i słownik mi czasami robi takie psikusy.

PostNapisane: 19 gru 2024, 21:14 

Ela z Pojezierza napisał(a):
BasiaJ napisał(a):
Dzień dobry, bardzo proszę o informację jeżeli ktokolwiek z Państwa ma dostęp do aktów zgonu parafii Łomnica( województwo łódzkie)z 1837 roku. Konkretnie chodzi mi o akt zgonu nr 7

Raczej Basiu Łęczyca:
Dorota Wandekapel ,lat 40 ,zmarła09.01.1837r.Łęczyca par.Łęczyca
mąż Kornel Wandekapel ,krawiec lat 51,5-ro dzieci
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&w=05ld

Kornel żeni się ponownie ,w par.ewangelickiej
Parafia ewangelicka Kępno, wpis 21 / 1837
Kornelius Wandekapell (34 lat) 
Dodatkowe informacje: Witwer
Susanne Julianne Heins (27 lat)
ojciec: Johann Ludwig Heins , matka: Marie Ros. Grundmann
https://poznan-project.psnc.pl/
Poza tym spora różnica wieku ,pomiędzy Kornelem a Dorotą
gdy urodził syn Fryderyk Wilhelm Wandekopeli ur.1828r.-Dorota Majer liczy 29 lat w Dziadkowicach par.Szadek
natomiast Kornel 45 lat,mogła to być jego druga żona.
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,50566,13
par.Szadek
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,50543,1
Jeśli Dorota była wyznania ewangel.to niekoniecznie na pierwsze imię miała Dorota,
mogła się posługiwać drugim imieniem,tak na marginesie.

Tak Elu słownik zmienił mi nazwę miejscowości , już poprawiłam. Oczywiście chodziło o Łęczycę. To wszystko co mi napisałaś mam tylko tego jednego aktu szukam licząc , że może tam jest coś o rodzicach Doroty. Wiem, że jako ewangeliczka mogła używać drugiego imienia ale to mi w niczym nie pomaga bo nawet przybliżonego miejsca skąd pochodziła nie mam. Jej ślub z Korneliuszem został zawarty w parafii Opatów ( Łęka Opatowska)mam ten akt . Ona stamtąd nie pochodziła. Oboje mieszkali w karczmie w Morawinie . Korneliusz prawidłowe nazwisko to van de Capelle był żołnierzem w Armii Napoleońskiej . Był w niewoli na Węgrzech i zbiegł z niej , poznał Dorotę i wziął z nią ślub. Do tej karczmy prawdopodobnie przybyli razem. W akcie ślubu ksiądz napisał jego nazwisko Wende alias Kapela, tak jak zrozumiał. Potem ich dzieci rodziły się w różnych parafiach od Opatowa przez Doruchów, Rogaszyce ( generalnie okolice Ostrzeszowa , Kępna) i miały wpisywane nazwisko ojca Kapela, Kapelan ,Wandekapel pisane razem tak jak dany ksiądź zdecydował. Korneliusz był krawcem ale po ślubie pracował jako łowczy, leśniczy ,co rusz w innym majątku. Po kilkunastu latach wrócił do zawodu krawca . Nauczył fachu mojego pradziadka , który też był krawcem. O Korneliuszu wiem bardzo dużo , urodził się w Gent ( obecnie Gendawa)w Belgi i tam został wcielony do Armii Napoleońskiej. Nie wiem natomiast nic o Dorocie Mejer przed jej ślubem z Korneliuszem i całą nadzieję, że do czegoś dojdę pokładam w tym akcie zgonu.

Strefa czasowa: UTC + 1