Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 22 lut 2025, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2025, 18:36 

Dobry wieczór, potrzebuję pomocy w ustaleniu rodziców Tomasz Jakubowskiego.

Tomasz Jakubowski urodził się ok. 1786r. w Kaczanowie, ożenił się w 1810r. z Barbarą Maciejewską z którą dochował się dziesięciorga dzieci z czego przeżyło siedmioro, Ludwika, Nepomucena, Marcin, Magdalena, Jan, Katarzyna oraz Józef. Zmarł w 1854r. w Kaczanowie.

Na FamilySerach nie ma akt chrztów z lat w których urodził się Tomasz z parafii Kaczanowo, co powoduje, ze nie mogę znaleźć dokumentu potwierdzające jak jego rodzice mieli na imię. W latach gdy urodził się Tomasz w Kaczanowie były dwa małżeństwa Jakubowskich, najprawdopodobniej byli oni dalsza lub bliższa rodzina ponieważ występowali na przemian w aktach jako świadkowie lub chrzestni.

Andrzej (Jędrzej) Jakubowski i Apolonia Wojnowicz oraz Józef Jakubowski i Helena Palus.

Próbowałem ustalić rodzeństwo Tomasza, które nakierowało by mnie od których Jakubowskich należy Tomasz. Niestety, Tomasz występuję w aktach rodziny Andrzeja jak i Józefa.

Np. Ojcem chrzestnym jego syna Marcina był drugi mąż Apoloni Wojnowicz, Michał Niedzielski
Chrzestnym przy synu Tomasza, Janie był Jan Nepomucen Wroński zięć Andrzeja i Apolonii.
Także często występował jako chrzestny z Marianna Wrońska córką Andrzeja i Apoloni lub jej mężem którzy byli sołtysem, i np. Tomasz Jakubowski i Marianna Wrońska byli chrzestnymi:
Konstancji Wietrzyńskiej (1825)
Antoniny Wiórek (1825)
Katarzyny Szuby (1837)
Marianna Galickiej (1838)

Ale Tomasz był też świadkiem lub chrzestnym potomstwa Józefa i Heleny np.
Tomasz świadkiem w ślubie córki Józefa i Heleny, Franciszki.
tak samo przy córce Elżbiecie.
Chrzestną córki Tomasza, Joanny Rozalii była Helena Jakubowska żona Józefa Jakubowskiego.

I takich przypadków jest jeszcze wiele co powoduj, ze nie mam jak potwierdzić kto był jego rodzeństwem a kto kuzynostwem.

Dlatego zwracam się do forumowiczów, z ogromna prośba bo imiona rodziców Tomasza są dla mnie ściana której nie mogę przejść.
Proszę o jakiekolwiek informacje która mogłaby nakierować na trop od których Jakubowskich należy Tomasz.

Pozdrawiam
Krystian

PostNapisane: 30 sty 2025, 22:30 

Witam.

Krystianie, w drzewach na FamilySearch Tomasz (1786-1854) występuje jako syn Andrzeja Jakubowskiego i Apolonii Wojnowicz.
https://www.familysearch.org/tree/pedig ... e/GR4D-C1K

To jest tylko jedno z drzew występujących na tej stronie, a jest ich więcej i w każdym Tomasz jest synem Andrzeja i Apolonii- wszędzie zgadzają się daty urodzenia, ślubu i zgonu.

Jakimś wskazaniem może też być nazwisko Wojnowicz występujące wśród osób towarzyszących we wpisach w aktach.

Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.

PostNapisane: 30 sty 2025, 22:53 

Dziękuję za odzew widziałem te, drzewa genealogiczne lecz nie są one w jakikolwiek sposób potwierdzone jeśli chodzi o pokrewieństwo, też podejrzewam, że rodzicami byli Andrzej i Apolonia ale tak na podejrzenie to nic mi nie daje, może w jakimś akcie jest zapisane pokrewieństwo Tomasza z jakimś z rodziny Andrzeja i Apolonii, niestety nie mogę nic znaleźć, może przeoczyłem gdzieś taką informację.

Jeśli chodzi o Wojnowiczów to Apolonia miała tylko brata, który był księdzem. Ojciec Apolonii i ks. Walentego, Jan pochodził z Wołynia wiec nazwisko to więcej nie występuję w Kaczanowie lub okolicy.

Pozdrawiam
Krystian

Strefa czasowa: UTC + 1