Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 28 kwi 2025, 15:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2025, 16:59 

Witam serdecznie.
Rozpoczynam poszukiwania przebiegu służby wojskowej Mariana Leitgeber. Urodził się 11.01.1907 w Poznaniu. Został nauczycielem i pracował w okolicach Szubina i Kcyni. Marian Leitgeber uczestniczył w Kampanii wrześniowej 1939 roku, będąc dowódcą II plutonu kompanii CKM, poległ w czasie bitwy pod Kockiem 5.10.1939 r. w Woli Gułowskiej i tam jest pochowany. Pełne dane o Marianie i jego żonie zamieściłem w wątku " ślub Marian Leitgeber i Bronisława Kowalska".
Czytając kartę z Polskiego Czerwonego Krzyża (link poniżej), nie mogę rozszyfrować przydziału wojskowego i proszę o pomoc.
https://zapodaj.net/plik-DJFDu5WyY6
Myślę że znając ten przydział wojskowy, będzie można odszukać inne dane o Jego karierze wojskowej np. szkoły, szkolenia, mobilizacja itp
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc
Piotr z Poznania

PostNapisane: 27 kwi 2025, 20:15 

Wg mnie jest tam po prostu skrót od Infanterie Regiment czyli Pułk Piechoty. Wyraz w ostatniej linii wygląda mi na "Srem" choć gdyby chodziło o Śrem to pewnie byłoby napisane Schrimm skoro kartka jest wypisana po niemiecku. Dalej jest moim zdaniem "geb 1906" co może oznaczać "urodzony w 1906". Co do stopnia to Marian jest określony jako podchorąży. Jeszcze inny rok urodzenia jest podany w liście z Niemieckiego Czerwonego Krzyża, do którego link wrzuciłeś w drugim wątku – 1910.

Ten sam rok urodzenia (1910) znajduje się we wpisach na stronie straty.pl, z których część podaje przydział do samodzielnego batalionu 179 pułku piechoty rezerwy, przytoczony zresztą przez Ciebie w wątku dotyczącym Mariana i Bronisławy.

Poszukuję: Bartczak (Mchy, Sebastianowo, Nowe Miasto), Pietruszyński (Dąbrowa, Skórzewo), Filipiak (Śmiełów, Międzychód), Pawlak (Sierniki), Stachowiak (Kotusz, Karśnice, Wąbiewo), Dolata (Parzęczewo), Taciak (Sierniki), Nyczak

PostNapisane: 28 kwi 2025, 08:25 

Grzegorzu, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Piotr z Poznania

Strefa czasowa: UTC + 1