W dniu 12 listopada (w poniedziałek) br. wraz z Basią Cywińską uczestniczyłam w spotkaniu Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Ziemiańskiego. Spotkanie odbyło się o godz. 17.00 nieopodal kościoła Św. Anny przy ul. J. Matejki w Poznaniu.
Poniżej przedstawiam sprawozdanie autorstwa Basi z poniedziałkowego spotkania.
O spotkaniu w Wielkopolskim Oddziale Polskiego Towarzystwa Ziemiańskiego w dniu 12 listopada br. dowiedziałam się od Asi podczas naszej rocznicowej uroczystości. Asia otrzymała nie lada zadanie - opowiedzieć członkom Towarzystwa Ziemiańskiego o naszym GNIEŹDZIE. Postanowiłam wspomóc koleżankę i w poniedziałkowe popołudnie udałyśmy się do salki przy kościele pw. Św. Anny na ulicy Matejki w Poznaniu.
Prezes OW PTZ pan Wojciech Kęszycki bardzo ciepło powitał i przedstawił nas uczestnikom zebrania. Podzielił się też swoimi wrażeniami z naszego spotkania rocznicowego (bardzo pochlebnymi) i udzielił Asi głosu.
Asia wywiązała się z zadania znakomicie. Zebrała spore oklaski, a potem głos zabrała pani Elżbieta Krzysztoporska, która opowiedziała o swoich odwiedzinach na naszej stronie internetowej. Bardzo było przyjemnie usłyszeć tyle miłych słów...
Nastąpiła seria pytań, dotyczących celów Towarzystwa, warunków członkostwa, wysokości składek, adresu siedziby GNIAZDA, wreszcie adresu
www.wtg-gniazdo.org (Asia pozbyła się w ten sposób wszystkich wizytówek WTG).
Otrzymaliśmy też piękny prezent – wspaniale wydany album pt. „Ziemianie” oraz kilka egzemplarzy kwartalnika wydawanego przez Polskie Towarzystwo Ziemiańskie. Zasilą one już i tak imponującą biblioteczkę Asi, ale są do dyspozycji wszystkich członków WTG.
Rozmawiałyśmy też z panem prezesem W. Kęszyckim o możliwościach współpracy naszych Towarzystw. Uważam, że mimo różnych celów i różnych metod działania są podstawy do tego, aby taką współpracę nawiązać. Pytania i rozmowy tzw. kuluarowe świadczą o zainteresowaniu „ziemian” naszą działalnością, a i my z pewnością wiele możemy skorzystać z Ich doświadczenia.
W tym miejscu serdecznie dziękujemy panu prezesowi i członkom Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Ziemiańskiego za zaproszenie i życzliwe przyjęcie.
Asia