Witam,
przed chwilą zamieściłam post na forum genealodzy.pl, ale sądzę, że koledzy Wielkopolanie możecie mi pomóc nawet bardziej
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Przeklejam więc prośbę:
piszę z prośbą o pomoc w rozwiązaniu małej rodzinnej tajemnicy
Sprawa dotyczy Mariana Frąckowiaka, brata mojego dziadka.
Ale zacznijmy od prababci, Zofii z Frankiewiczów. Z opowieści rodzinnych(w tym samej prababci) i poszukiwań genealogicznych sprzed 30 lat wiem, że pracowała ona w Taczanowie, jako służka w pałacu Taczanowskich. Tam zakochała się i zaszła w ciążę z, jak wieść niesie, 'panem'. Wtedy 'pan' znalazł(opłacił?) babci męża, Michała Frąckowiaka, wyprawił im wesele i podarował Michałowi, który był kowalem, kuźnię. Michał uznał dziecko, dał mu swoje nazwisko.
Potem mieli jeszcze razem piątkę dzieci, ale Michał miał problemy z utrzymaniem rodziny - kuźnię przepił, a kiedy w domu(zamieszkali w Zielonce) nie było nic, babcia jechała do Poznania i wracała z pieniędzmi.
Nie znalazłam niestety informacji o tym kto był właścicielem Taczanowa(pod Pleszewem) w 1900(Marian urodził się w lipcu 1900 lub 1901), ale Maryś ma charakterystyczne rysy twarzy, podejrzewam że jest podobny do swojego biologicznego ojca. Zdjęcia:
https://picasaweb.google.com/smieszny.mus/MarianW akcie urodzenia podany jest Michał, a aktu zgonu nie znalazłam(Marian został zamordowany w Twerze w 1940)
Jeżeli ktokolwiek z Was w jakikolwiek sposób będzie umiał mi coś
podpowiedzieć, pomóc znaleźć ukochanego mojej prababci(tęskniła za nim aż do śmierci) będę bardzo wdzięczna
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Pozdrawiam,
Kasia Śmieszek.
MASZTALERZ Buk, Szewce
KILANOWICZ Kalisz
Sygneccy, Sikora...