Oczywiście możemy zawrzeć triumwirat. Zawsze lubię dzielić się informacjami, gdyż uważam, że nie można ich tylko zostawiać dla siebie. A tak w ogóle to można dowiedzieć się wiele rzeczy od innych. Wracając do pozostałych informacji o Józefie Łykowskim. Jego rodzice: Wojciech Łykowski i Franciszka Muzyk mieli co najmniej pięcioro dzieci: 1. Józef Łykowski 2. Maciej Łykowski, ur. ok. 1805 r., żona Franciszka Walczak z d. Zielińska (wdowa, ur. ok. 1795 r.) - ślub parafia Kędzierzyn, wpis 4/1828. 3. Jan Łykowski, ur. ok. 1816 r., zm. ok. 1849 r., żona Marianna Gawrych (ur. ok. 1818 r., po śmierci Jana wyszła drugi raz za mąż i przyjęła nazwisko Fryc) - ślub parafia Św. Michała w Gnieźnie, 20 listopada 1836 r. 4. Michał Łykowski - nie mam żadnych informacji. 5. Marianna Winkiel - ur. ok. 1812 r., mąż Michał Winkiel (ur. ok. 1800 r.) - ślub parafia Kędzierzyn, wpis 15/1832.
Wracając jeszcze raz do Józefa Łykowskiego, po śmierci jego pierwszej żony Małgorzaty, ślubował po raz drugi z Marianną Palusiak (różne odmiany tego nazwisko znajdowałem: Paluszanka, Paliszewska, Paluchowa), córką Wojciecha i Antoniny Palusiak, 8 maja 1831 r. w parafii Św. Michała w Gnieźnie. Wg moich informacji mieli trójkę dzieci: 1. Konstancja Łykowska - nie mam żadnych informacji 2. Brygida Gawrych, ur. 3 października 1834 r. w Pyszczynie, zm. przed 1871 r. (ale nie znalazłem potwierdzenia), ślubowała z Kazimierzem Gawrychem 19 lutego 1851 r. w parafii Św. Michała w Gnieźnie. 3. Magdalena Łykowska, ur. 25 maja 1837 r. w Pyszczynie, zm. 20 sierpnia 1856 r. w Pyszczynie. oraz Kazimierz o którym pisze Hubert, ale o nim też nie mam żadnych informacji.
To chyba wszystko z mojej strony. Ja zaś szukam informacji o Józefie Michalaku i Józefie Wiczyńskiej z d. Łykowskiej. Znam ich datę ślubu, ale nie znam dokładnej daty i miejsca urodzin Józefa Michalaka (wiem tylko, że urodził się około 1829 r.) oraz jego śmierci. Nie wiem także kiedy zmarła Józefa Michalak (Łykowska). Nie wiem także kiedy i gdzie zmarła ich córka Marianna Michalak, nie mam także żadnych informacji o jej bracie Wawrzynie. Może mi pomożecie?
Pozdrawiam Kamil
_________________ Pozdrawiam Kamil Poszukuję: Perlik, Kampa, Kubasik, Ołtarzewski, Gogolik, Śmiłowski, Nawrocki, Niewiadomski
|