menka napisał(a):
Moja pra Wiktoria Gryger (Grygier) urodzona około lat 1840-44 prawdopodobnie w Smolnikach koło Powidza, wyszła za mąż w kościele parafialnym w Powidzu w roku 1866 za Jakuba Musiałowskiego, zmarła w 1905 r w Ostrowie mogileńskim
Nowe informacje:
Moja pra Wiktoria zd Gryger/Grygier nie urodziła się w Smolnikach koło Powidza, ale tam mieszkała, gdy wyszła za mąż w kościele parafialnym w Powidzu w roku 1866 za Jakuba Musiałowskiego, a świadkami ślubu byli: Adalbertus Zasada i Franciscus Wąsowicz. Wiktoria umiera w Ostrowie mogileńskim powiat Strzelno w 1905 roku w wieku 65 lat (ur około 1840 roku).
Ponieważ nie znalazłam urodzenia mojej Wiktorii w parafii Powidz, zaczęłam szukać świadków jej ślubu, może byli z rodziny? I znalazłam:
Franciszek Wąsowicz był żonaty z Zofią zd Pisarkiewicz, ich ślub musiał być przed IX.1851, mieli co najmniej takie dzieci:
Walenty Wąsowicz ur 09.02.1850 Buk (data urodzenia jest z jego ślubu cywilnego z roku 1880, wg ślubu kościelnego miał 25 lat i mieszkał w Anastazewie par. Orchowo),
Franciszka Wąsowicz ur 1851 Gaj par. Ceradz Kościelny,
Aniela Wąsowicz ur około 1853, zmarła 1855 Dopiewiec par. Konarzewo (pow. poznański),
Franciszka Wąsowicz, po mężu Kryszak, urodzona zapewne w 1853, ślubuje w 1876 w USC Szydłowiec,
Józefa Wąsowicz ur i zm 1855 Dopiewiec,
druga Józefa Wąsowicz ur i zm 1856 Buk,
Walenty Wąsowicz ur 09.02.1858 Buk parafia Buk (pow. poznański), zapewne tożsamy z tym Walentym wyżej wymienionym,
Tomasz Wąsowicz ur 1860 Czerniejewo powiat Gniezno,
Jan Wąsowicz ur 1861 Smolniki par. Powidz i tam zmarły w 1862;
Zofia Wąsowicz zd Pisarkiewicz zmarła w Anastazewie przed majem 1880 (wg aktu ślubu jej syna Walentego), a jej mąż Franciszek żył w 1880 i mieszkał w Anastazewie.
Wdowiec z Anastazewa, Franciszek Wąsowicz, lat 53, ur 16 lutego 1828 w Buku z rodziców Franciszka i Domicelli zd Berchert, żeni się w 1881 (USC Strzałkowo i parafia Ostrowo Kościelne pow. Września) z wdową Agnieszką Cierniak zd Dolata. Franciszek umiera w 1883 w Anastazewie.
Ale wcześniej, w 1874 roku, wdowiec Franciszek Wąsowicz z Anastazewa par. Orchowo, lat 44, żeni się w parafii Strzałkowo z wdową Petronelą Wasielewską (zd. Piasecka). Petronela umiera w 1880 w Anastazewie.
Wychodzi na to, że Zofia Wąsowicz zd Pisarkiewicz umiera przed kwietniem 1874 roku.
Nie znalazłam ślubu Franciszka Wąsowicz i Zofii Pisarkiewicz. Znalazłam za to urodzenia dwóch Zofii Pisarkiewicz: jedna w marcu 1825 w Lusowie par. Lusowo (rodz. Marcin Pisarkiewicz zmarły w 1847 w Komorowie par. Kaźmierz i Franciszka zd. Jeżeska/Jezierska) i druga Zofia urodzona w kwietniu 1818 w Lusówku par. Lusowo (rodz. Michał Pisarkiewicz zmarły w 1851 w Gaju par. Ceradz Kościelny i Magdalena Wrzeszczeska zmarła zapewne w 1848 Strykowo parafia Modrze (pow. poznański)).
I raczej trafiłam na właściwą rodzinę, gdyż Zofia Pisarkiewicz lat 19 (ur około 1818) wychodzi za mąż w październiku 1837 w parafii Ceradz Kościelny za Jana Grygier/Gryger lat 22, oboje mieszkają w momencie ślubu w Gaju. Dopisek przy ślubie: adnotacja z 23.02.1900: nazwisko sprostowano na Krüger decyzją z dn. 09.12.1899 Nr 8374/99 IIC. Nie znam rodziców Jana.
Jan Grygier i Zofia zd Pisarkiewicz mają co najmniej takie dzieci:
Stanisław Grygier ur 1839 Gaj par. Ceradz Kościelny (wg BASI: Inne osoby występujące w dokumencie: Stanislaus Przeźmierski), żona Marianna zd Konieczka, zmarły przed X.1907 w Orchowie, jego ślub był w parafii Gębice pow. Mogilno, zapisano przy ślubie, że jego rodzice: agricolorum in Gaj,
Ignacy Grygier ur 1841 Gaj, chrzestna: Katarzyna Przezmierska Piscatoris uxor, Ignacy być może żonaty z Nepomuceną Rogalską,
WIKTORIA Grygier ur 07.12.1842 Gaj, adnotacja na fiszce z 23.02.1900: nazwisko sprostowano na Krüger decyzją z dn. 09.12.1899 Nr 8374/99 IIC, zapewne to „moja Wiktoria”,
Tomasz Grygier ur 1845 Gaj (chrzestni: Josephus Grygier et Catharina Przezmierska), zm 14.09.1848 Gaj. Przy zgonie Tomasza zapisano, że ojciec już nieżyje, więc zapewne Jan Grygier umiera w Gaju 9 września 1848 w wieku 34 lat,
w 1849 w Gaju rodzi się jeszcze Maciej Grygier (akt 14/1849, nie znam miesiąca urodzin), syn Jana i Zofii Pisarkiewicz, zapewne pogrobowiec, który żeni się z Katarzyną Andrzejewską w 1871 roku w parafii Orchowo (akta parafii Linówiec), przy jego ślubie zapisano, że jest z Anastazewa, a świadkiem ślubu był nie kto inny tylko Franciszek Wąsowicz z Anastazewa.
Czy potwierdzisz lub zaprzeczysz tym informacjom? Nie mam stuprocentowej pewności, że Wiktoria Musiałowska zd Grygier i Wiktoria Grygier córka Jana i Zofii Pisarkiewicz to ta sama osoba, ale wszystko wskazuje, że tak.
Bardzo by się przydał ślub Franciszka Wąsowicz z Buku z Zofią Pisarkiewicz, a najlepiej z wdową Zofią Grygier zd Pisarkiewicz, ale niestety nie znalazłam.